Medu je zatím málo, ale zřejmě nepodraží

Chladné a upršené jaro může za to, že je prvního medu málo. „Zatím to vypadá s medem dost blbě," okomentoval člen Základní organizace Českého svazu včelařů 
(ZO ČSV) Zlín Radim Bosák. Souhlasí s ním i většina oslovených včelařů ze Zlínska.

Na vině je prý počasí. „Včely byly po dlouhé zimě oslabené a začaly plodovat pozdě. Potom bylo deštivo a chladno, a když už kvetly ovocné stromy, včely neměly potřebnou sílu, aby přinesly hodně snůšky," vysvětlil Bosák.

„Letos to bylo hodně rychlé," doplnil zkušený včelař ze Sehradic Ladislav Šimoník, který chová včely pětatřicet let.

Upozornil však, že kromě počasí záleží také na umístění včelínu. Na každém stanovišti totiž mají včely jiné možnosti. „Třeba v okolí Zlína kvetlo poměrně hodně řepky, takže tamní včelaři hned první med vytočili. Ale tam, kde řepka nebyla, teď mají problém," řekl Bosák. „Náš předseda má třeba tři stanoviště a na každém to vypadá jinak. Někde med má, někde ne," popsal.

Podle Ladislava Šimoníka získají včelaři v jeho okolí běžně deset, ve výjimečně dobrých letech až dvacet kilogramů květového medu. „Letos měli jen tři až pět kilo," srovnal.

Tmavý lesní med je oblíbenější

Snad lépe dopadnou včelaři letos s medem lesním. „Když nebyl jarní med, ještě neznamená, že nebude pozdější, tmavší. Dělat prognózu je ale zatím předčasné," myslí si místopředseda ZO ČSV Pavel Hurta. Poznamenal, že lesní stromy se už začínají takzvaně medovat. To znamená, že se na nich objevují paraziti, kteří produkují sladkou šťávu sbíranou včelami.

I přes nesnáze ale včelaři zatím prodávají med za stejnou částku jako vloni. „Ceny se letos pohybují kolem 130 korun za kilo, není tam zásadní výkyv mezi sezonami," potvrdil Hurta.

„Mám stejnou cenu jako v roce 2000," dodal například jeden z prodejců medu na zlínském tržišti.

Drobní včelaři podle Pavla Hurty nereagují jako velké výrobní podniky, že by med zásadně zdražili. Zastává ale názor, že by na aktuální sezonu a vývoj trhu reagovat měli.

Třeba včelař Šimoník odhaduje, že se ceny lesního medu zvednou. „Zatím se prodává docela pod cenou, neodpovídá to hodnotě naší práce," okomentoval.

Tmavý lesní med je mezi lidmi oblíbenější než světlejší květový, protože necukernatí a vydrží rok i více.

Michaela Bartošová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info