Cena vajec padá. Chovatelé začínají vybíjet hejna

Jako do špatného snu se nyní probouzejí čeští chovatelé nosnic. Ještě před několika měsíci si pochvalovali, jak se jim vracejí povinné miliardové investice do luxusnějších klecí pro slepice, teď ale začínají svá hejna vybíjet.

Výkupní ceny vajec totiž klesly na takovou úroveň, že se jim už nevyplatí nosnice chovat. Spotřebitel přitom 
v obchodě příliš nepozná, že vejce výrazně zlevňují.

„Výkupní cena vajec je o 50 haléřů nižší, než jsou výrobní náklady," uvedl například ředitel nymburské firmy Proagro Bohuslav Kohout. Přitom jeho společnost v minulých letech investovala i s pomocí dotací do nových klecí zhruba 80 milionů korun.

Kvůli nízkým výkupním cenám se však nyní Proagro zbavuje svého hejna. V současné době firma třeba poslala na porážku půl milionu nosnic o dva měsíce dřív než obvykle. „Stojí to peníze, protože zdražily i krmné směsi. Je tedy výhodnější se toho zbavit," vysvětlil Kohout.

Podle šéfky Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmové zlom nastal o Velikonocích. Tehdy začala cena vajec prudce klesat. Zatímco ještě v prvních deseti letošních týdnech platili obchodníci za jedno vejce přes dvě koruny, od Velikonoc cena klesá pod tuto hranici a na konci května už za ně kupci nabízeli necelých 1,50 koruny. Výrobní cena jednoho vejce se přitom pohybuje kolem 1,90 koruny.

Za tímto poklesem Tůmová vidí nadbytek vajec na evropském trhu, přičemž právě 
o Velikonocích se do Česka dovezlo množství vajec z Polska, Lotyšska nebo Německa. Bohuslav Kohout upřesnil, že se jednalo o 40 milionů vajec. „Jsme jako smetiště Evropy. Co se jinde neprodá, doveze se k nám," řekl.

Podle Tůmové jsou vejce navíc dovážena za dumpingové ceny, což sráží ceny na trhu a čeští výrobci tak nejsou schopni konkurovat.

Drůbežářům se příliš nelíbí ani chování řetězců, zejména pak jejich marže. Kvůli tomu 15. května vyrazili do některých pražských obchodů 
a zjistili, že marže obchodníků se bez DPH pohybovala od 20 do 42 procent.

„Marže obchodníků a DPH činí v mnoha případech skoro 40 procent, a tak celkové zvýšení spotřebitelské ceny je včetně DPH více než 50 procent. Nechávám na posouzení, jestli takový nárůst je přiměřený," doplnila Tůmová. V té době byly v obchodech vejce k dostání za přibližně 2,50 až 3,20 koruny.

Chovatelé si tedy zatím jenom nechávají zdát o loňských výkupních cenách. „Loni byly ceny fantastické, ale za ty letošní se to nedá dělat," řekl Kohout s tím, že
pokud se to nezmění, bude firma vejce sama dovážet a využívat pouze vlastní třídírnu. Ostatně obnovit už jednou zlikvidovaný chov také není levné.

Loni se v českých chovech včetně těch domácích vyprodukovaly dvě miliardy vajec. Do země se pak přivezlo dalších 650 milionů, naopak 
z Česka se vyvezlo 180 milionů kusů. Domácí spotřeba dosáhla necelé 2,5 miliardy vajec, takže dovoz se na ní podílel zhruba z jedné čtvrtiny.

„V současné době je kapacita chovů pro nosnice tak vysoká, že zaručuje možnost zásobit celý náš trh vejci z České republiky. Jsme asi první komodita, která může říct, že bychom v ní mohli být soběstační," dodala Tůmová.

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info