Půdy zasažené povodněmi je možné vyčistit pomocí konopí

Velká voda zasáhla opět Českou republiku a charitativní spolky, sdružení i postižení lidé mají plné ruce práce obnovit život v zatopených oblastech.  

Trochu v pozadí se ocitá problematika zemědělců, kteří přišli o úrodu a ještě  musí řešit dekontaminaci zaplavených polí.  Řešením mohou být rostliny, které  mají schopnost dekontaminovat půdu od toxických látek a reziduí. Jednou z  takových rostlin je konopí.

Naše pozornost se v současné době soustředí  hlavně na odstraňování povodňových škod v zatopených oblastech a obnovu obydlí.  Jedním z problémů, které povodně přinášejí, je také kontaminace orné půdy  splašky z kanalizací a čistíren odpadních vod či uhynulých zvířat. 

Takováto půda  by již neměla sloužit k pěstování potravin ani krmiv pro hospodářská zvířata. S  jejím vyčištěním mohou pomoci speciální rostliny, které mají schopnost vázat z  půdy některé chemické sloučeniny a prvky, např. těžké kovy, pesticidní rezidua  či radioaktivní materiály. Jednou z takových rostlin je i konopí.

Hospodářské  odrůdy konopí setého, u nás známé jako technické konopí, v ČR umožnil pěstovat  zákon 167/98 Sb, který ukládá pěstitelům konopí ohlašovací povinnost, v podstatě  stejnou jako u pěstování máku. Českým zemědělcům tedy dnes nic nebrání konopí  pěstovat. V současnosti se u nás každoročně zaseje necelých 300 ha konopí, a to  především pro produkci potravinářských semen. V případě setí konopí pro  dekontaminaci půd se nabízí tzv. nepotravinářské využití konopí – tedy pěstování  pro produkci technických vláken používaných například při výrobě papíru,  geotextilií na zpevňování svahů kolem cest či k výrobě biokompozitů využitelných  v automobilovém průmyslu, příp. k produkci energetické biomasy a  bioplynu.

Dr. Tomáš Vaněk, vedoucí Laboratoře rostlinných biotechnologií UEB  Akademie věd ČR, potvrzuje: „Konopí bylo a je na našem pracovišti dlouhodobě  studováno pro dekontaminaci půd a odpadních vod, například v rámci projektu EFEKTIVNÍ VYUŽITÍ ENERGETICKÝCH ROSTLIN PRO REKULTIVACI A ASANACI  DEVASTOVANÝCH OBLASTÍ“  a pro tyto účely se plně osvědčilo .“

„Osvědčilo  se i při rekultivaci výsypek hnědouhelných dolů v severních Čechách  a široce se  uplatňuje také při odstraňování následků černobylské jaderné katastrofy,“  sděluje k problematice agroporadkyně o. s. Konopa Hana Gabrielová. „Konopí je  zároveň rostlinou, která zlepšuje strukturu půdy, zvyšuje její absorpční  schopnost, tedy nasákavost, dokáže potlačit růst plevelů a připravit podmínky  pro zdravý růst následných plodin.“ doplňuje předseda o. s. Konopa Michal  Ruman.

Ing. Lukáš Kaplan z fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních  zdrojů ČZU k tomu dodává: „Čím dál více se z pěstované kukuřice v ČR nestává  plodina ale komodita. Její pěstování může vyvolávat řadu otázek s ohledem na  erozi půdy či řazení v osevních postupech. Při pěstování konopí můžeme ale  využít nejen jeho sanitární účinky na zemědělskou půdu, ale i možnosti produkce  bioplynu. V současné době se ověřují fytoremediační účinky konopí i na ČZU v  Praze, a to na půdě znečištěné především olovem, kadmiem a zinkem. Zároveň se  ověřují další alternativní možnosti využití této rostliny, právě třeba k  produkci bioplynu.“

Občanské sdružení Konopa se více než deset let zabývá  návratem konopí do českého hospodářství. Zájemcům o jeho využití při  odstraňování následků či prevenci povodní i jako alternativní plodiny s širokým  uplatněním, nabízí odborné agrotechnické poradenství a kontaktní servis. Obracet  se mohou přímo na agroporadkyni Konopy Hanu Gabrielovou na emailu  hanka@konopa.cz či telefonním čísle 777 02 70 12. 

Velká voda nás opět po  několika letech přivádí k zamyšlení, jak že to hospodaříme na té naší zemi.  Začíná se nahlas hovořit o významu, který mají nemeliorované toky, mokřady,  smíšené lesy, meze, louky a další přirozené krajinné prvky pro zadržování vody v  krajině. Jejich obnovování a tvorba, na rozdíl od jejich ničení trvá několik  let, někdy i desetiletí či staletí. Tisíce let je potřeba také na to, aby se  vytvořila byť jen malá vrstva úrodné půdy. Půdy, kterou nám i vlivem špatného  hospodaření každoročně z polí odplavují deště do potoků a řek. Ta stejná půda  nám teď po povodních zůstává jako vzpomínka ve sklepích či obývácích.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info