Farmářský sýr z Horského statek Abertamy Regionální potravinou roku

Před  dvěma lety se jejich zrající ovčí sýr Arnika stal   biopotravinou   roku  v ČR, teď se mohou lidé z Horského statku Abertamy pochlubit dalším úspěchem -  Farmářský sýr z jejich produkce se stal Regionální potravinou roku  2013.   

Jednou  už se nám podařilo vyhrát regionální potravinu s kozím sýrem a neskutečně se nám  zvedl odbyt. Předpokládám, že nynější ocenění bude mít stejný efekt. A pokud  nebudu myslet jen na sebe, tak jsem rád, že budou vidět i Krušné hory, které  jsou dost často opomíjené," říká Petr Zacharda, jednatel statku na Ryžovně  poblíž Božího Daru. 

Od doby, kdy se Arnika stala Českou biopotravinou roku na statku neustále zvoní telefony. Volají sem hlavně majitelé obchodů s  biopotravinami, protože mají zájem o spolupráci. Na  pozornost lidí i médií už jsou prý zaměstnanci statku zvyklí. Vždyť po prvním  vítězství v soutěži o Regionální potravinu Karlovarského kraje se jim do výrobny  přihnalo najednou pětatřicet novinářů. 

Že  jsou jejich sýry právě z Karlovarského kraje, to je pro Horský statek Abertamy  důležité. Jinde totiž jejich výrobky neseženete. Kdo chce ochutnat letošního  vítěze, musí si za ním dojet. 

"Nabízíme  regionální produkty. Ne že bychom o expanzi nestáli, ale regionální produkt by  měl být dostupný v daném regionu. To je na něm to hezké. Ať lidé, kteří chtějí  naše sýry ochutnat, přijedou do Krušných hor nebo na Ryžovnu," říká Zacharda. A  nejen sýry z kozího mléka, ochutnat odsud můžete také máslo a třeba po celé zemi  tak proslavená Arnika je ovčím sýrem. Kromě ní tvoří stejný základ z ovčího  mléka získaného od zvířat pasených na jižních svazích osady Mariánská u  Jáchymova také pro Ovčí sýr Urda, Ovčí pivní sýr, Čerstvý ovčí sýr nebo pro  kvašený syrovátkový nápoj z ovčího mléka Biožinčicu. 

Mléko  v BIO kvalitě pro výrobu sýrů z kravského mléka dodává do sýrárny Salaš Ryžovna  farma Jiří Kubernát - Děpoltovice a seženete tady plnotučný, lisovaný Sýr  Mauritius, čerstvý syrovátkový sýr nasládlé chuti Blatenská Rikotta nebo  Abertamský balkán, poloměkký sýr balkánského typu uchovávaný ve slaném nálevu  vhodný pro přípravu zeleninových salátů nebo k přímé konzumaci. 

Specialitou je  také Kravský BIO jogurt - jemné, lehce nakyslé příchuti, který můžete podle  doporučení dochutit čerstvým medem. 

Z  kozích sýrů z BIO mléka vlastní produkce nabízí na Ryžovně kromě čerstvého  vítěze Farmářského sýra také Kozí sýr Barbora a Kozí balkán. V sýrárně Salaš  Ryžovna se sice vyrábí pouze v sezoně dojení koz, tedy od května do října,  Barbora ovšem zraje další tři měsíce. 

Stejně  jako sýry ze stoprocentně ovčího mléka jsou také sýry z mléka kozího sezonní  záležitostí. "Ovce se dojí jen čtyři měsíce z celého roku, zhruba od května do  září. Taková Arnika nám ale vydrží až do jara," říká Zacharda. Celkově v nabídce  sýrárny najdete v sezoně až patnáct produktů, pro které si už navykli jezdit  zákazníci také z druhé strany hranice. Němci z příhraničních měst tvoří dokonce  necelou polovinu klientů Horského statku Abertamy, vždyť od Rýžovny je  božídarský i johanngeorgenstadtský přechod vzdálený jen pár kilometrů a Němci si  stejně jako Češi prý na nákup zdejších biosýrů zvykli. 

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info