Malé vinařství má na vínech etikety s písmem pro nevidomé

Vinařství Hanzel v Miroslavi na Znojemsku začne vyrábět etikety na víno psané písmem pro nevidomé. Budou si tak moci přečíst nejen, jaké víno kupují, ale i základní informace o odrůdě. ČTK to řekl jednatel společnosti Miroslav Hanzel, podle nějž jde o projekt v Česku ojedinělý.

Malé vinařství na Znojemsku chce využít Braillovo písmo pro nevidomé na většině své produkce, která ročně činí 100.000 lahví. V České republice žije kolem 20.000 nevidomých.

"Přišlo nám to jako rozumný nápad. Máme kamaráda, který má problémy se zrakem. Zákon stanovuje pouze uvádět informace pro nevidomé na lécích, my to chceme takto rozšířit," uvedl Hanzel. K etiketám chce firma později přidat brožurky s Braillovým písmem. Zatím nevidomí na vínech dostanou jen základní informace o odrůdě, šarži, zatřídění nebo zařazení mezi suchá či polosuchá vína. "Víc informací se tam zatím nevešlo," uvedl Hanzel.

Podle něj vína budou v prodeji i ve vinotékách ve velkých městech. "Oslovovat budeme i sdružení nevidomých," uvedl Hanzel.

Vinařství Hanzel patří k menším vinařským firmám. Vinice zatím žádné vlastní nemá, chce je teprve na 25 hektarech vysadit. Zatím firma vykupuje hrozny od stálých vinohradníků na základě dlouholetých smluv.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info