Vrchní soud zamítl žalobu na neplatnost prodeje pivovaru Náchod

Vrchní soud v Praze zamítl žalobu na neplatnost prodeje městského pivovaru v Náchodě liberecké firmě LIF, prodej tedy platí. Neplatnosti smlouvy se domáhala společnost Pivovar Holba, která byla jedním z uchazečů o podnik. Město ho prodalo v březnu 2009. ČTK o rozhodnutí soudu informoval předseda představenstva společnosti LIF Tomáš Kučera a verdikt potvrdil předseda představenstva Pivovaru Holba Zdeněk Konečný. Podle něj Holba může ještě podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Kučera uvedl, že Vrchní soud v Praze zamítl žalobu Pivovaru Holba s definitivní platností. Podle Konečného je ještě možné dovolání k Nejvyššímu soudu. Vedení hanušovického pivovaru ale nejdříve verdikt Vrchního soudu v Praze důkladně prostuduje a o dalším postupu se poradí s právníky, řekl ČTK Konečný.

Žalobu společnosti Pivovar Holba v minulosti dvakrát zamítl Krajský soud v Hradci Králové. Poprvé pražský vrchní soud odvolání Holby vyhověl a případ vrátil do Hradce k prvoinstančnímu rozhodnutí, dnes rozhodnutí hradeckého soudu z loňského června potvrdil. "Celý proces trval dlouho a stál nás hodně úsilí. Teď se budeme konečně moci soustředit na práci," uvedl Kučera.

Pivovar, který nyní nese název Primátor, prodalo město liberecké firmě LIF za 150 milionů korun. Společnost Pivovar Holba nabídla 185 milionů korun. Podle tehdejšího vedení radnice by však město při akceptování podmínek Holby za pivovar dostalo pouze 136,5 milionu korun.

Pokud by soudy smlouvu označily za neplatnou, hrozilo by to, že by si LIF a město musely vrátit peníze a pivovar. Radnice však 150 milionů korun, které za pivovar dostala, už nemá. Za peníze z pivovaru postavilo město novou základní uměleckou školu a opravilo budovu polikliniky.

Prodej akcií pivovaru firmě LIF provázelo také policejní vyšetřování. Bývalého náchodského starostu Oldřicha Čtvrtečku (ODS) minulý pátek Okresní soud v Náchodě za machinace při prodeji náchodského pivovaru potrestal šestiletým zákazem výkonu veřejné funkce. Předseda senátu náchodského soudu Pavel Ruml uvedl, že v celé kauze se objevují náznaky korupce, avšak neexistuje žádný jednoznačný důkaz. Verdikt náchodského soudu není pravomocný, Čtvrtečka se proti němu odvolal.

Čtvrtečkovi původně za porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele hrozilo až deset let vězení. Státní zástupce Vladimír Štepánek pro něj v závěrečném návrhu požadoval podmínku a sedmiletý zákaz činnosti. Soud však rozhodl, že se Čtvrtečka dopustil pouze zneužití pravomoci veřejného činitele a za dostatečný označil trest zákazu činnosti. Náchodskou radnici, která po Čtvrtečkovi požadovala náhradu škody 35 milionů korun, odkázal soud na občanskoprávní řízení. Výši případně způsobené škody totiž není možné podle soudu doložit.

Výstav pivovaru Primátor, který je největším pivovarem v hradeckém kraji, se pohybuje na úrovni 130.000 hektolitrů. Více než pětinu prodeje zajišťuje export. Pivovar se profiluje jako výrobce speciálních piv. Do skupiny LIF v Česku patří také pivovary Svijany a Rohozec.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info