Pozemkové úpravy významně zasahují do boje s povodněmi

Část obce Dolní Brusnice v Královéhradeckém kraji při povodních na začátku června bránil ochranný val. Vznikl jako součást pozemkových úprav a stal se nejdůležitějším opatřením v boji s vodou, která na obec útočí při přívalových deštích a tání sněhu.

Val se nachází na hraně terénního zlomu mezi zemědělsky využívanými pozemky a zastavenou částí obce, kde jsou rodinné domy. Jeho stavba trvala 14 měsíců a přišla na zhruba 2,2 milionu korun, ale majetek, který ochránil, má hodnotu několikanásobně vyšší.

Pozemkové úpravy pomáhají při přípravě i realizaci protipovodňových staveb. Tuto možnost významně rozšířila novela zákona o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech, která vstoupila v platnost letos v lednu.

Cílem pozemkových úprav je také řešit odtokové poměry, přispívat k co největšímu zadržování vody ve volné krajině a zvyšovat její retenční schopnosti, které by omezily vliv nadměrných srážek.

Pozemkové úpravy v neposlední řadě pomáhají uspořádat vlastnické vztahy, aby po nich následující protipovodňové stavby nezdržovaly spory s vlastníky.

Loni bylo dokončeno celkem 214 pozemkových úprav za téměř 1,6 miliardy korun, z toho 900 milionů bylo použito na cesty a protierozní a protipovodňová opatření.

Při pozemkových úpravách, jejichž součástí jsou i protipovodňová opatření, již bylo ukončeno šest projektových dokumentací, tři poldry, jedna vodní nádrž a čtyři průlehy nebo příkopy s úpravou toku a stavbou polní cesty.

Trend potvrzující nárůst protipovodňových opatření, která vznikají při pozemkových úpravách, bude pokračovat i v letošním roce. Například v současné době se v rámci komplexních úprav zpracovává protipovodňový projekt, který bude chránit obec Rtyně nad Bílinou před ničivými účinky protékající řeky.

Tiskové oddělení MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info