Za domácími porážkami jelenovitých ve Švédsku

Letošní tematický zájezd, který organizovala Asociace farmových chovů jelenovitých ČR pro své členy i jiné zájemce, se konal 8. - 13. května a navštívili jsme Švédsko. Program zájezdu byl organizován ve spolupráci s partnerskou, švédskou asociací farmových chovů (Riksforbundet Svensk Hjort) a její současný president Kurt Svensson byl naším průvodcem. Navštívili jsme šest farem zvěře, jednu oboru, specializovaný podnik na zpracování masa zvěře Skanska Vilt a největší skandinávský veletrh  pro lovce, rybáře a pobyt v přírodě Elmia Game Fair v Jönköpingu.  

Farmy, které jsme viděli, byly velké, s několika stovkami daňků nebo jelenů. Farmáři dříve chovali skot, ale změnami v zemědělství přešli na chov zvěře. Pastviny přírodního typu, s lesem, bažinami, skalnatými prostory oplotili drátěnými ploty a budovy přizpůsobili novému odvětví. Umístili zde manipulační zařízení, sklady, ale hlavně vybudovali bourárny pro zpracování masa svých zvířat. Tato zařízení podléhají veterinárně-hygienickým předpisům EU, musejí být schválena a bez toho nelze prodávat maso a masné výrobky přímo spotřebitelům. Per Zetelius, jeden z vlastníků velké daňčí farmy, který provozoval i restauraci, kde pro nás připravil vynikající oběd, si postěžoval na byrokracii úředníků pro regionální prodej. Farmáři, kteří nemají vlastní bourárny, odvážejí poráženou zvěř k vyšetření na jatky a zpět si berou vakuově zabalené maso k vlastnímu prodeji. Porážka probíhá přímo na farmě odstřelem. Také v oboře Gote Anderssona v Tranemo jsme viděli nové zařízení na zpracování a uskladnění masa z ulovené zvěře. Švédsko je řídce osídlená země, farmy jsou umístěny na samotách, a proto je přímý prodej ekonomicky výhodný. Majitel obory nám nainstaloval k prohlídce vývojovou řadu jelena, který zahynul v 15 letech, a ukázal své lovecké trofeje.

Velmi zajímavá byla návštěva jatek a zpracovatelského podniku Skanska Vilt v Sjunkarod. Par Andersson nás seznámil s historií a provedl celým provozem. Zpracovávají zde 14 000 kusů zvěře (ulovené i z farem), čerstvé maso prodávají ve Švédsku, Dánsku a Norsku. Pracuje zde 10 lidí a na celý proces výroby dohlíží státní veterinář. V současnosti zde dokončili malá jatka, aby mohli porážet i domácí hospodářská zvířata. Par osobně poráží ročně 1000 ks farmové zvěře přímo u farmářů. Mají zde i svou prodejnu, kde jsme se mohli seznámit s výrobky. Součástí podniku je farma pro chov divokých prasat. Po její prohlídce pro nás připravili grilované maso a stylové pohoštění na louce v blízkosti ohrad. Výběhy byly zřízeny v severském stylu a díky skalnatému podloží nebyly rozryté. Návštěva tohoto podniku na nás učinila velký dojem.

Jeden den naší exkurze byl věnován návštěvě veletrhu Elmia Game Fair. Koná se každý druhý rok v Jönköpingu, hlavním městem kraje Småland. Je to oblast jedlových a březových lesů s mnoha jezery a slatinami. Samotné město leží na břehu druhého největšího švédského jezera Vattern (2000 km2). Veletrh se koná na obrovském výstavišti v halách i venkovních prostorech. Již na první pohled bylo zřejmé, že Švédové vnímají aktivity lovu, rybářství i pobytu v přírodě jinak. U návštěvníků nebylo vidět myslivecké oblečení jako u nás nebo v sousedních zemích střední Evropy. Stánky na výstavě byly plné různého zboží pro tyto aktivity (oděvy, různé pomůcky, zbraně apod.). Zaujalo nás množství prodejců s pestrou nabídkou produktů ze zvěřiny a velká účast diváků na show kuchaře, který zde vařil přímo před jejich zraky. Současně probíhalo TV natáčení. Náš průvodce Kurt nás informoval, že tyto pořady jsou u Švédů velmi populární.

Zajímavé bylo také převádění severských plemen loveckých psů používaných k lovu losů. Lov tohoto krále zdejších lesů je fenomén. Každý podzim se vypraví 250 000 lovců, aby ulovilo kolem 100 000 ks této zvěře. Právě losí zvěřina zde byla běžně nabízena grilovaná nebo zpracovaná ve formě salámů a klobás. Velmi atraktivní a hojně navštívený byl prostor, kde byl několikrát za den předváděn kontakt různých loveckých plemen s dvěma divočáky.

Zaujal nás také bohatý a zajímavě provedený program pro děti. Byly zde siluety všech druhů zvěře, probíhaly poznávačky pobytových znaků, malí návštěvníci vyráběli ptačí budky, opékali si na ohni uzeniny aj. Ve stylových dřevěných chatkách byla představena názorně na fotografiích, grafech, mapách apod. biologie jednotlivých druhů zvěře. Byla zde i ukázka paroží a jeho hodnocení, ale jinak žádné trofeje s body.

Severská drsná příroda formovala život lidí jinak než u nás. Vše bylo podřízeno přežití v řídce osídlené přírodě, které si Švédové velmi váží. Kde jinde na světě by nechali růst břízu z prasečího chlívku? Proto je více zajímá maso ulovené zvěře než trofeje. Pohostinnost farmářů byla fantastická, poznali jsme krásnou zemi - cestou zpět jsme navštívili ještě pobřežní oblast a přístavy Göteborg a Trelleborg. Příští rok plánují švédští farmáři návštěvu Čech a tak jim máme co oplácet. My bychom chtěli jet za přáteli do Anglie, podívat se, co vidí na svých parkových jelenech s mohutným parožím.

Václav Pařízek, president AFCHJ ČR  

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info