Francie více podporuje ekologické zemědělství

Francouzský ministr zemědělství Stéphane Le Foll představil dlouho očekávaný program „Ambition Bio 2017“ zaměřený na další rozvoj ekologického zemědělství ve Francii. Hlavním cílem programu je znatelně zvýšit podíl ekologického způsobu hospodaření na zemědělsky využívaných plochách, a to ze současných 3,8 procent na 8 procent do roku 2017. Kromě toho by měla stoupnout konzumace ekologicky produkovaných potravin ve Francii. „Naším záměrem je uvést do chodu globální proces rozvoje ekologického zemědělství“, prohlásil Le Foll před novináři při prezentaci svého plánu v Paříži. Podle ministra je klíčové nejprve zvýšit produkci a poté umožnit další zpracování výrobků, jejich prodej a konzumaci.

Program má šest os

Program se skládá celkem ze šesti os. První osa je zaměřena na rozvoj produkce, přičemž bude nutné změnit systém podpor. Díky tomu by mělo být zemědělcům pro přechod na ekoprodukci a její zachování v letech 2014 až 2020 z druhého pilíře Společné zemědělské politiky ročně poskytnuto 160 milionů EUR. Kromě toho by s ohledem na „Kvalitu vod“ měla být určitá forma pomoci k dispozici pro stanoviště za účelem orientace zemědělské produkce převážně na ekologický způsob. Navíc zahrnuje plán opatření, která napomohou etablování ekologických podniků a přístupu ekologicky hospodařících zemědělců k půdě.

Více leguminóz a nové trhy

Ve druhé ose pařížského ekoprogramu „Strukturování oboru“ jsou zakotvena odvětví produkce, která vyžadují největší rozvoj. Stěžejní přitom bude podpora některých plodin jako leguminóz a olejnin s cílem zredukovat do roku 2017proteinovou závislost u krmiv a potravin. K tomuto účelu by z fondu „Budoucnost bio“ měly být vyplaceny čtyři miliony EUR ročně.

Třetí pilíř ekoprogramu se týká rozvoje konzumace a zpřístupnění nových trhů. Cílem je dosáhnout 20% podílu bioprodukce a oslovit obyvatele měst, především mladou generaci. Čtvrtá osa zahrnuje posílení vědy a šíření výzkumných výsledků. Další vzdělávání aktérů působících v zemědělství a potravinářství je hlavní náplní pátého pilíře. Šestá osa ekoprogramu nakonec zahrnuje adaptaci ustanovení s větším přihlédnutím k zvláštnostem ekologického zemědělství. (AgE)

http://www.agrarheute.com/frankreich-foerderprogramm

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info