Chutná hezky. Jihočesky

Druhá červnová sobota patřila na českobudějovickém výstavišti oslavě zlatavého piva a kvalitních potravin z regionu. Jihočeská agrární komora tam pod záštitou krajského hejtmana již posedmé vyhlašovala výsledky soutěže CHUTNÁ HEZKY. Jihočesky. Letošního ročníku se zúčastnilo čtyřicet tři výrobců potravin, kteří k hodnocení dodali 138 výrobků.

I letos byly hlavními kritérii pro účast v soutěži jihočeský původ produktů a maximum zapojených surovin z regionu. Desetičlenná nezávislá komise koncem května detailně posuzovala široké spektrum potravin a nápojů rozdělených do devíti kategorií. Největší zastoupení měly pekařské a cukrářské výrobky (44). Velká konkurence se projevila i ve skupině produktů masných (33). Dobrým signálem pro spotřebitele preferující výrobky z jihočeského mléka může být významné rozšíření této kategorie o nové soutěžitele i zvětšení spektra mlékárenských výrobků o zajímavé výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Výsledky a jména vítězů – jihočeských výrobců potravin – s krátkými komentáři ke každé vyznamenané dobrotě oznamovala Hana Hricová, ředitelka jihočeské agrární komory. Ocenění potravináři získali skleněnou plaketu a certifikát, opravňující užívat pro marketingové účely a označení vítězné potraviny značku Chutná hezky. Jihočesky.

A tak se ve slovech Hany Hricové představovaly nejen jihočeské dobroty, které už svými názvy lákaly k ochutnání – Řez Borůvka, Hlubocká paštika s ořechy a šípky, Jerky z třeboňského kapra, Šlehačkový dort Harlekýn a mnohé další. Na pódiu se díky jedinečné kvalitě oceněných produktů také střídali jejich výrobci. A s každým z nich přicházel i jeho životní nebo kariérní příběh, ve kterém právě výroba dobrých potravin a láska k Jihočeskému kraji hrají velkou roli.

Emocemi nabitou příhodu s dobrým koncem viděli účastníci slavnostního vyhlášení přímo v „přímém přenosu“. To když na pódium s manžely Hošnovými z Volar přišla, tedy byla dědečkem přinesena, malá vnučka Miluška, podle které Hošnovi nazvali jeden ze svých výrobků, který byl v soutěži oceněn: Miluška zakysaný mléčný nápoj. A přítomní si se zájmem vyslechli i vyprávění dědečka malé Milušky, jak s nimi už vnučka „hospodaří“ na rodinné farmě a jak je hezké vědomí, že dorůstá další generace, která tuto tradici převezme.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info