Zemědělci přijali jméno nového ministra většinou kladně

Zástupci zemědělských nevládních organizací vesměs kladně přijímají nového ministra zemědělství, kterým by se měl stát prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Oceňují jej jako odborníka znalého resortu. Toman byl od srpna 2002 do října 2006 náměstkem, později prvním náměstkem sociálnědemokratických ministrů zemědělství. V rámci jednání o přistoupení k EU plnil funkci hlavního agrárního vyjednavače.

S nadšením přijal jméno nového ministra šéf Agrární komory Jan Veleba. V čele instituce je devátým rokem a po osmi ministrech, které zažil, hovoří o prvním odborníkovi v této funkci. "Bude mít podporu mojí i podporu Agrární komory," řekl ČTK. Vyjmenoval další tři důvody, proč je Toman dobrou volbou. "Naše instituce, tedy Agrární komora a Potravinářská komora, velmi dobře komunikují a funguje mezi námi dobrá spolupráce. Dalším důvodem je fakt, že jsme byli společně členy konsorcia, které jednotně v Bruselu lobovalo při vyjednávání o reformě společné zemědělské politiky," řekl Veleba.

Jako poslední důvod zmínil orientaci Tomana v oboru, díky čemuž může na ministerstvu začít okamžitě pracovat a řešit aktuální problémy. "Věřím, že se nám společně podaří prosadit v Bruselu takovou reformu společné zemědělské politiky, která bude tou nejlepší cestou pro české zemědělce," dodal Veleba.

O poznání méně nadšený než Veleba byl z jména nového ministra předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík, který je zároveň šéfem poradců ministra zemědělství v demisi a svého spolustraníka Petra Bendla (ODS). I Stehlík nicméně kladně ohodnotil Tomanovu odbornost a je prý přesvědčen, že bude s ministrem kvalitně spolupracovat.

"Byl bych rád, kdyby nový ministr dál pracoval s věcmi, které se za Petra Bendla připravily a byly výsledkem jednání nevládních organizací," poznamenal a zároveň upřesnil, že má na mysli například přípravu podmínek nového Programu rozvoje venkova, návrhy, které mají vést ke zlepšení kvality půdy, ke snížení administrativní zátěže podnikatelů nebo k omezení škod způsobovaných přemnoženou zvěří v zemědělství.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy je Toman fundovaný a zná agropotravinářský sektor "Ví, jak ministerstvo funguje, byl od začátku u vyjednávání Společné zemědělské politiky," podotkl.

Toman po dnešním jednání s designovaným premiérem Jiřím Rusnokem v Kramářově vile potvrdil, že přijal místo v úřednické vládě. O Tomanově možném působení ve vládě se už v minulých dnech mluvilo. Rusnok, kterého v úterý premiérem jmenoval prezident Miloš Zeman, dál pokračuje v jednáních s možnými kandidáty na ministry. Potvrzena jsou jména tří ministrů, o obsazení zbývajících míst se zatím jen spekuluje.

Toman novinářům řekl, že bere na vědomí, že Rusnokova vláda může trvat jen tři až čtyři měsíce. I tak se prý rozhodl nabídku, kterou mu dnes Rusnok dal, přijmout. Kvůli práci ve vládě přeruší své působení v čele Potravinářské komory. Nahradit by jej měl jeho statutární zástupce.

"Je potřeba, aby ministerstvo zemědělství fungovalo dál. Já se v tom resortu pohybuju dlouhou dobu. Je to moje práce," řekl Toman novinářům na dotaz, proč nabídku přijal. Dodal, že je potřeba, aby se v oblasti zemědělství nestávaly další "maléry". Na dotaz, zda chystá razantní změny, odpověděl, že bude záležet na dohodě s premiérem.

Toman řekl, že zatím s Rusnokem neřešil, kdo by mohl usednout do křesel ministerských náměstků. Předpokládá, že působení vlády skončí po krátké době předčasnými volbami.

Nový ministr zemědělství je synem předlistopadového českého a federálního ministra zemědělství Miroslava Tomana. Společnost Agrotrade, u jejíhož zrodu stál právě Tomanův otec a mladší bratr Zdeněk, patřila v minulosti k nejvýznamnějším potravinářským firmám v Česku.

Autor:ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info