Lesy ČR evidují povodňové škody ve výši 220 milionů korun. Částka však není konečná

Aktuální souhrn povodňových škod, které evidují Lesy ČR, a dosažený zisk za rok 2012 byly kromě jiného na programu dnešního jednání Dozorčí rady tohoto státního podniku. Zabývala se také informací o hospodářském výsledku podniku za období leden až květen letošního roku.

Pokud jde o souhrn povodňových škod, Lesy je evidují v momentální celkové výši kolem 220 milionů korun, z toho 125 milionů jsou škody na vodních tocích a vodohospodářském majetku a zhruba 95 milionů činí škody na lesních cestách. „Tato čísla jsou stále průběžná, další škody zaměstnanci podniku zjišťují a specifikují při probíhajících kontrolních pochůzkách na vodních tocích, lesních cestách a v lesních porostech,“ řekl ekonomický ředitel Lesů ČR Michal Gaube, pověřený zároveň řízením LČR.

Auditovaný hospodářský výsledek Lesů ČR před zdaněním za rok 2012 dosáhl výše 5,478 miliardy korun. Po odvodech příslušných daní představuje čistý zisk za toto období částku 4,408 miliardy korun. Dozorčí rada schválila jeho rozdělení převodem částky 4,386 miliardy korun na účet nerozděleného zisku. „Tím se podnik připravuje na platnost novely zákona o státním podniku, která umožní převést volné finanční prostředky na definovaný fond zakladatele. Odtud následně dojde k převodu přímo do státního rozpočtu,“ vysvětlil Gaube. Za období leden až květen letošního roku dosáhl hospodářský výsledek před zdaněním výše 2,7 miliardy korun.  

Dozorčí rada dnes vzala na vědomí informaci, že Policie ČR odložila trestní oznámení podané v dubnu 2012 Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ) v reakci na kontrolní závěr z kontroly u Lesů ČR. Policie podle informace zveřejněné na internetových stránkách NKÚ nezjistila, že by se „v některé z oznámených věcí jednalo o podezření ze spáchání trestného činu.“ „Tuto zprávu považujeme za zcela zásadní, neboť se potvrdilo naše přesvědčení prezentované již ve chvíli, kdy byl kontrolní závěr zveřejněn,“ uvedl Michal Gaube.

Členové Dozorčí rady byli také informováni o zrušení veřejné zakázky „Dodávka, instalace a konfigurace serverové infrastruktury a výpočetní techniky“.

Tiskové oddělení MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info