Státní veterinární správa rozjíždí mimořádné kontroly drůbežího masa

Jak avizoval ministr zemědělství Petr Bendl, Státní veterinární správa zahajuje od 1.7. na celém území ČR mimořádnou kontrolní akci v tzv. místech určení s cílem prověřit zdravotní nezávadnost drůbežího masa uváděného do oběhu při obchodu v rámci zemí EU.

Od pondělí prověří ve všech krajích inspektoři krajských veterinárních správ všechny došlé zásilky a zaměří se na kontroly označování, dodržování teplotního řetězce a na kontrolu zdravotní nezávadnosti. Ve světle informací o možném riziku z nelegálního používání pro potravinová zvířata zakázaného metronidazolu budou odebrány vzorky a budou vyšetřeny v Ústavu pro kontrolu veterinárních biofaktorů a léčiv (ÚSKVBL) v Brně.

V každém kraji bude odebráno do pěti vzorků, záleží na četnosti zásilek, a to masa kuřat, krůt, kachen a hus.

Tato mimořádná kontrolní akce byla vyhlášena mj. jako reakce na informace, že v některých chovech v sousední zemi chovatelé používají při výkrmu drůbeže zakázaná veterinární léčiva.

SVS sice obdržela informace, že v živočišných produktech z této země zakázaný preparát obsahující metronidazol nebyl zjištěn, nicméně pro ujištění, že tomu tak je skutečně, situaci prověří.

Tiskové oddělení MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info