Úroda ovoce má vzrůst. Víc prý bude jablek a meruněk

Letošní úroda ovoce by měla meziročně vzrůst o čtvrtinu na 174 308 tun. Více bude zejména jablek, meruněk a hrušek, vyplývá z odhadu sklizně k 15. červnu. Naopak u třešní a višní se kvůli deštivému počasí v době květu předpokládá slabší úroda.

Ovocnáři přitom čekají, že kvůli dosavadnímu nepříznivému počasí bude reálná sklizeň nižší než červnový odhad. Informoval o tom předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

V porovnání s pětiletým průměrem by měla být letošní sklizeň vyšší o 21 procent. Ovocnáři ale upozornili, že pětiletý průměr je ovlivněn nízkými sklizněmi v letech 2010 až 2012, kdy významnou část úrody zdecimovaly deště či pozdní jarní mrazy.

Současné ochlazení se určitě projeví

Odhad sklizně dělali ovocnáři v době velkých dešťů a chladného počasí. „Rovněž současné srážky a ochlazení budou mít za následek zřejmě další propad plůdků, který je podpořen i zpožděním vegetace o dva týdny," řekl Ludvík k možnému poklesu úrody. Odhady budou ovocnáři aktualizovat na začátku září.

Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, se letos čeká na úrovni 145 265 tun, tedy 21 procent nad pětiletým průměrem. „Proti loňsku se výrazně vyšší úroda jablek očekává na Moravě i ve středních Čechách, naopak o něco nižší ve východních Čechách, kde byla vysokáúroda v loňském roce," uvedl Ludvík. Kvalitě jablek však nesvědčí dlouhé deště, při kterých se rozšiřují různé houbové choroby. „Teprve další průběh počasí rozhodne o podílu jablek konzumních a na zpracování. Na řadě míst už také škody napáchalo krupobití, jehož výše určitě přesáhne povodňové škody," uvedl ovocnář.

Podprůměrná sklizeň se v porovnání s pětiletým průměrem čeká zejména u třešní a višní, které nejvíce ovlivnilo deštivé počasí během květu. „Navíc současné počasí likviduje dozrávající úrodu raných třešní, kdy dochází k praskání plodů," řekl Ludvík. Menší úroda bude i u broskví, což souvisí s pokračující likvidací broskvových sadů, kdy řada ovocnářů pěstování broskví omezuje z důvodu levných dovozů z jihu Evropy.

Naopak růst sklizně bude u hrušek, což je dáno především nástupem plodnosti v nových výsadbách. Po loňské neúrodě meruněk, kdy se nesklidilo ani tisíc tun, se letos očekává nadprůměrná úroda přes 3700 tun. Sklizeň nejranějších odrůd meruněk ovocnáři zahájili tento týden.

Obnova sadů pokulhává

Letos odhadovaná úroda se však zdaleka nepřiblíží nedávným sklizním na úrovni 190 000 tun ovoce. Podle ovocnářů je to dáno i malou obnovou sadů. Například u více než 9100 hektarů jabloňových sadů tvoří nově vysázené sady a sady v začátku plodnosti dohromady jen 12 procent ploch. Naopak přestárlých sadů s poklesem plodnosti je 58 procent. Roční výkon českého ovocnářství se v průměrném roce odhaduje na 1,5 miliardy korun, včetně sezonních pracovníků dává práci zhruba 5000 lidí.

Ohledně odhadu sklizně jádrovin, tedy jablek a hrušek, se do Česka letos bude upírat pozornost celé Evropy. Začátkem srpna se totiž v Praze uskuteční 37. výroční zasedání kongresu Prognosfruit, který bude prezentovat odhady sklizně jádrovin v Evropě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info