Koupit půdu v Maďarsku je téměř nemožné, zájemci musí plnit absurdní podmínky

Příští rok skončí v Maďarsku desetileté moratorium na volný nákup zemědělské půdy. Nově však legislativa segment liberalizuje pouze naoko. Zájemci o pozemek ze zemí EU musejí dostát téměř nesplnitelným podmínkám. „Občané unie sice budou moci po 1. květnu 2014 koupit půdu, avšak nový zákon chrání maďarskou půdu jako atomový bunkr. Ani domácí ani zahraniční spekulanti se k ní nedostanou,“ konstatoval ministr zemědělství Sándor Fazekas.

Norma stanovuje, že zemědělskou půdu může získat „rolník“, občan země EU, který má zemědělské či lesnické vzdělání, nebo se na území Maďarska této činnosti věnuje alespoň tři roky.

Nabyvatel půdy se musí zavázat, že její užívání nikomu nepřenechá a do pěti let ji nepoužije na jiné účely. Podmínkou je také bydliště. V obci může získat pozemek jen ten, kdo už tam nějaký má a jehož bydliště či sídlo firmy leží poslední tři roky do dvaceti kilometrů od hranice obce, v níž se půda nachází.

Darovat půdu je možné jen blízkému příbuznému, registrované církvi, samosprávě či státu. Zemědělci mohou získat najednou maximálně 300 hektarů, celkově mohou vlastnit nejvýše 1200 hektarů.

Při prodeji má předkupní právo na prvním místě stát, na druhém zemědělec, který splní podmínky. Klíčovou podmínkou pro nabytí půdy je navíc souhlas od místní pozemkové komise, která je složená výlučně z místních hospodářů. Transakci musí povolit i státní pozemkový úřad.

Krajní pravici v zákoně chybí garance k odstranění korupce. Socialistům zase vadí de facto znemožnění vzniku velkých zemědělských podniků, které by se mohly stát tahouny odvětví.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info