Slovenští veterináři našli polské maso s vysokým obsahem léků

Slovenští veterináři odhalili v domácí obchodní síti kuřecí maso z Polska s nadměrným obsahem antibiotik. Oznámilo to dnes slovenské ministerstvo zemědělství. Podle ministerstva se inspektoři zaměřili na kontrolu masa původem z Polska po informacích polské televize TVN o údajném dopování zvířat na polských farmách nepovolenými léky.

Téměř čtyřnásobné překročení povoleného množství antibiotik zjistili slovenští veterináři v chlazených kuřecích prsou z Polska, které zákazníkům nabízel jeden z obchodů v Popradu na severu země. Vzorek byl odebrán ze zásilky o hmotnosti 20 kilogramů od dodavatele BB Marcin Borowicz z Noweho Targu, uvedlo slovenské ministerstvo zemědělství.

„Laboratorní zkoušky odhalily přítomnost antibiotik – ciprofloxacinu a enrofloxacinu," upozornil šéf slovenských veterinářů Jozef Bíreš. Veterináři dodali, že podle doporučení by se enrofloxacin a další léky se stejnou účinnou látkou neměly používat při chovu drůbeže. Důvodem je prý stoupající rezistence bakterií vůči antibiotikům, což ovlivňuje léčbu lidí. Veterináři současně vybídli spotřebitele, aby zmiňované maso nekonzumovali.

Polská televize TVN v červnu informovala, že někteří polští chovatelé spolu se skupinou veterinářů vytvořili „mafiánský systém" dopování zvířat nelegálními látkami z černého trhu. Údajně jde o rozšířenou praxi, o které polské úřady vědí přinejmenším od roku 2008.

Pověst polských potravin v minulosti utrpěla například kvůli aféře s technickou solí, kterou firmy v Polsku označovaly za jedlou a prodávaly výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Letos se na českém i slovenském trhu zase objevily polské oplatky, které mohly obsahovat jed na potkany. Polští potravináři si ovšem stěžovali, že na Slovensku a v ČR čelí diskreditační kampani, která je má vytlačit z těchto trhů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info