Varování před africkým morem prasat

Německá komora veterinárních lékařů upozornila na zvýšené riziko možnosti zavlečení viru afrického moru prasat na území členských států EU.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Obavy z možného rozšíření afrického moru prasat se bohužel naplňují. Výskyt tohoto nebezpečného infekčního onemocnění byl prokázán v bezprostřední blízkosti bělorusko-polských hranic a tím i vnější hranice EU. 

Protože se tato exotická choroba dosud na území Německa nevyskytla, nejsou početní stavy prasat vůči ní vůbec chráněny. Propuknutí nákazy by proto podle názoru prezidenta Spolkové komory veterinárních lékařů profesora Mantela mohlo mít katastrofální následky. 

Africký mor prasat byl zavlečen v roce 2007 z Gruzie do Arménie, Ázerbajdžánu a následně do Ruské federace. Odtud se stále více šířil do okolních zemí. Překročení hranic Evropské unie je proto podle názoru profesora Mantela pouze otázkou času.  

K šíření nákazy může dojít několika způsoby: podle expertů z Ústavu Friedricha Löfflera (FLI), Výzkumného ústavu zdraví zvířat, existuje zvýšené riziko u dopravních prostředků, které byly použity pro přepravu jatečných prasat a vracejí se z postižených území prázdné. Největší riziko s ohledem na další šíření nákazy ale představují dovážené potraviny a zbytky potravin. Celní kontroly, které jsou často nedostatečné, je proto nutné zintenzivnit.  

Vzhledem k tomu, že je virus afrického moru prasat velmi odolný, přežívá v chlazeném mase po dobu několika týdnů a v mase mraženém dokonce po desetiletí. Také v nakládaných a uzených masných výrobcích jako jsou např. salámy, může původce onemocnění přežít celé měsíce. V žádném případě by se proto neměly výrobky tohoto typu dovážet ze zahraničních cest. Ze zbytků potravin, které obsahují vepřové maso nedbale odhozených na odpočívadlech, by mohl přenesen virus afrického moru na divoká prasata.  

Ve vlastním zájmu proto musejí chovatelé prasat striktně dbát v intencích směrnice upravující hygienu v chovu prasat zejména na opatření v rámci biobezpečnosti. Výskyt četnějších případů úhynu a onemocnění v početních stavech prasat se musí neprodleně hlásit příslušnému veterinárnímu lékaři, který stanoví diagnózu. Dopravní prostředky je nutné po převozu prasat velmi pečlivě čistit a dezinfikovat.  

Die Bundestierärztekammer warnt: Afrikanische Schweinepest vor den Toren der EU

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info