Tentýž nákup, jiná útrata. Z Čechů se nejmíň "prohnou" Ostraváci

Až o několik desítek korun se mohou lišit nákupy v jednotlivých krajích České republiky. Vyplývá to ze srovnání, které na základě údajů Českého statistického úřadu sestavil on-line deník TÝDEN.CZ. Například v Moravskoslezském kraji zaplatí člověk za nákup spotřebního koše nejčastěji kupovaných potravin 728 korun, v Královéhradeckém o 75 korun více.

Do nákupního koše zařadil TÝDEN.CZ celkem dvacet položek. Je mezi nimi například litr polotučného mléka, kilo brambor, cukru, hladké mouky či rýže, ale i deset deka eidamu, 25 deka šunkového salámu, deset vajec, bílý jogurt či kilo zadního hovězího, kuchaného kuřete nebo paprik, mrkve a jablek.

Průměrná hodnota nákupu za celou Českou republiku by podle statistických dat činila 773 korun. Nejlevněji lze přitom nakoupit v Moravskoslezském kraji. Ceny jsou zde téměř šest procent pod celostátním průměrem. Méně za potraviny zaplatí ještě Jihočeši, obyvatelé Karlovarského, Ústeckého, Zlínského a Olomouckého kraje.

Naopak nejdražší potraviny mají v Královéhradeckém kraji. Celostátní průměr zde překračují téměř o čtyři procenta. Nad průměrem jsou i zbývající české a moravské kraje.

"Cenové rozdíly v jednotlivých krajích jsou dané například tím, jak velký podíl na celkovém trhu mají regionální výrobci oproti celostátním," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Regionální výrobci totiž bývají podle něj většinou o něco dražší. Na druhou stranu však - po různých skandálech například s polskými potravinami - roste jejich obliba.

Důvodem rozdílů jsou průměrné ceny jednotlivých potravin, které se region od regionu liší. Například polotučné mléko je nejdražší v Jihočeském kraji, kde stojí necelých 21 korun, nejlevněji ho pak lze pořídit v Moravskoslezském kraji, kde jeho cena překonává o pár haléřů hranici 18 korun. Vejce jsou pak pro změnu nejdražší na Vysočině. Deset jich tam stojí necelých 33,70, v Praze v průměru necelých 26,30 Kč.

AUTOR: PAVEL CECHL

FOTO: SHUTTERSTOCK

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info