Houbaření může dopadnout špatně. Sbírejte jen houby, které znáte

Košík plný zdravých hřibů. Taková představa je pro mnoho Čechů velmi lákavá. Stačí však málo a domácí smaženice se může vymstít.

Otravu navíc mohou způsobit i nejedovaté druhy hub, pokud si člověk nedá pozor na jejich správné skladování. Žádné houby by se neměly sbírat do igelitek a plastových tašek, kde hrozí jejich zapaření. Nedoporučuje se také sbírání příliš starých plodnic, u kterých už mohou začítprocesy hniloby.

Otrava houbami

Mezi nejjedovatější houby, na které mohou čeští houbaři narazit, patří muchomůrka zelená a pavučinec plyšový. Obě houby spojuje to, že se otrava projeví až za poměrně dlouhou dobu. U muchomůrky se příznaky objevují za šest hodin, ale i za dva dny. Otrava pavučincem se pak může projevit i za více než dva týdny. Pro otráveného je však v tuto dobu již většinou pozdě. Otrávení nejčastěji umírají na selhání jater či ledvin.

Zatímco pavučinec plyšový je vzácná houba, s muchomůrkou zelenou se mohou houbaři velmi často setkat i v Libereckém kraji. „Muchomůrka zelená je tu hojně rozšířená. Kromě ní je možné narazit i na muchomůrku panterovou. Před měsícem už také začala růst vláknice začervenalá a loni nám přinesli houbaři z Bedřichova závojenku olovovou," popsal výskyt smrtelně jedovatých hub v Libereckém kraji předseda místního mykologického klubu Josef Sedláček.

Podle ředitele záchranné služby Libereckého kraje Stanislava Mackovíka je však situace v kraji klidná. „S otravou houbami se nesetkáváme příliš často, za poslední roky si ani nevybavuji žádný smrtelný případ," uvedl Mackovík. Pokud už liberečtí záchranáři k otravě houbami vyjíždějí, většinou se jedná o otrávené manželské páry. „Jestliže má člověk podezření na otravu houbami, je důležité, aby lékařům dodal vzorek požitého jídla," radí lidem Mackovík.

Houbaření v kraji

Podle Josefa Sedláčka teď sice houby nerostou, jakmile se však oteplí, začnou. Houbaři sdružující se na specializované internetové stránce se shodují, že právě tento týden by měl být zlomový. „Vidím to tak na příští týden, v lese je vody dost," píše uživatelka Lenka, která byla v pátek zkusit štěstí na Českolipsku.

Liberecký mykolog Aleš Opatrný je však skeptičtější. „Počasí je jako na houpačce, teploty skáčou a fouká vítr, což je velký nepřítel růstu hub. Lesy jsou teď jako vymetené. Může trvat týdny, než se les vzpamatuje," uvedl Opatrný, který se byl po houbách podívat naposledy v neděli. Podle něj lze se štěstím narazit například na choroše šupinatého nebo sírovce, tedy druhy, které laici nesbírají.

Podle informací uživatelů houbařského portálu jde však už nyní najít suchohřiby, kozáky a růžovky. Právě posledně jmenovaná oblíbená houba může být snadno zaměněna s jedovatou muchomůrkou panterovou nebo-li tygrovanou. „Prudce jedovatá panterová má na rozdíl od růžovky hladký prstýnek okolo nohy a také rýhovaný okraj klobouku," popisuje základní rozdíly Sedláček.

Lidé na Liberecku si podle něj také často pletou růžovku s muchomůrkou šedivkou. Ta je však jedlá, takže houbařům v případě záměny nebezpečí nehrozí. 

Mykologická poradna

KDY: každé pondělí od čtyř do pěti hodin odpoledne

KDE: budova vlakového nádraží v Liberci, vchod z ulice mezi odjezdovou a příjezdovou halou

JAK DLOUHO: od července do listopadu

KDO: Mykologický klub Liberec

Zdroj: Mykologický klub Liberec

Jana Štukhejlová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info