Čeští „burgundští“ hlemýždi jsou trnem v oku farmářům ve Francii

Francouzští producenti burgundských šneků se bouří proti dovozům této vyhlášené delikatesy ze střední a východní Evropy, mimo jiné i z České republiky. Po pařížském ministerstvu zemědělství požadují zavedení jasného značení země původu na etiketách. Do Francie se dováží drtivá většina hlemýžďů, které se v zemi spotřebují. Největší tuzemský exportér se požadavků neobává.

„Jedná se o francouzskou kulinářskou specialitu, která vytváří renomé naší země, proto bychom měli podporovat naše vlastní šneky,“ řekl agentuře Reuters senátor Yves Detraigne, jenž kampaň zaštiťuje.

Zlí jazykové nicméně tvrdí, že mnoho gurmánů si importované hlemýždě oblíbilo, protože jsou větší než ti francouzští, což si uvědomují i tamější producenti. „Chápeme, že zákazníci možná upřednostňují šneky ze střední a východní Evropy, ale nemůžeme tolerovat, že je konzumují bez znalosti jejich původu,“ napsali francouzští farmáři do dopisu pro ministerstvo zemědělství.

Běžně užívané označení „Burgundy snails“ totiž neodkazuje na oblast ve střední Francii, ale pouze na odrůdy velkých bílých šneků rozšířených po celé Evropě. V současnosti až 95 procent francouzské spotřeby šneků pochází z České republiky, Maďarska, Polska a Turecka.

„Vše co chceme je dohledatelnost původu,“ dodal šéf federace producentů šneků z Burgundska a sousedního regionu Franche-Comté Gerard Blanchot. Zároveň poukázal na fakt, že sběr hlemýžďů ve východní Evropě je výhodnější díky levnější pracovní síle.

Šneci z Liberce

Největším zpracovatelem a vývozcem této gurmánské pochoutky v České republice je liberecká firma Helix. Její jednatel Ondřej Vyhnálek se nedomnívá, že by případné označování hlemýžďů podle země původu mohl zásadně ovlivnit prodeje firmy.

„My vyvážíme hlavně ve velkoobchodních baleních. Odkud každý šnek pochází se samozřejmě již dnes pečlivě sleduje a tato informace je každému k dispozici. Nemyslím si, že by případné označování původu na etiketách mohlo mít nějaký vliv na poptávku o naše výrobky,“ uvedl pro E15.cz.

Firma prodává hlavně do Francie, loni jí stoupl export meziročně o pět procent na 138 tun šnečího masa, což je asi 620 tun živých hlemýžďů. Tržby se Helixu zvýšily o 15 procent na 60 milionů. Podnik vznikl v roce 1992, kvůli vývozu do Francie musel vybudovat výrobní a skladovací kapacit, které odpovídají přísným normám Evropské unie.

Českého exportéra spoluvlastní Francouzi

Před 10 lety se Helix majetkově provázal se strategickým partnerem z Francie, jenž drží 51procentní podíl. Zbytek patří Ondřeji Vyhnálkovi. Po vstupu Francouzů začala firma z hlemýždího masa a ulity vyrábět polotovar, ochucenou hlemýždí svalovinu, a hotový produkt „šnek po burgundsku“ dle originální francouzské receptury. Vše dodává v mraženém stavu.

Podle Vyhnálka se většina šneků sbírá ve volné přírodě. „Některé odrůdy se ale pěstují i na farmách,“ vysvětlil pro E15.cz. Sběračům platí zhruba 15 korun za kilo hlemýžďů. Zhruba čtvrtina zpracovaných hlemýžďů pochází z České republiky, zbytek Helix dováží hlavně z Polska, Litvy a Rumunska.

Ve Francii se spotřebuje kolem 30 tisíc tun hlemýžďů ročně, z toho pouze jeden tisíc tun dodávají tamější producenti, jichž je na 300.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info