V ČR se objevují i podzimní druhy hub, úroda je ale malá

Kvůli chladnějšímu počasí se nyní v Česku objevují vedle letních i typicky podzimní druhy hub. Ale ačkoli je úroda pestřejší než obvykle, hub zatím roste málo. ČTK to dnes řekl Jan Borovička z České mykologické společnosti. Zároveň varoval před nezvykle velkým množstvím otrav způsobených záměnou houbaři oblíbených masáků, tedy muchomůrek růžovek, za prudce jedovatou muchomůrku tygrovanou.

Skladba druhů hub, které se nyní objevují v lesích či na loukách, podle Borovičky rozhodně není pro toto období obvyklá. „Kvůli studenému jaru houbaři nacházejí až nezvykle velké množství typicky podzimních hub, jako jsou třeba václavky," uvedl.

Celková úroda hub v Česku je ale zatím malá. „Někde houby vůbec nerostou," řekl. „Tam, kde se dá něco najít, se objevuje hřib dubový, typicky letní hřib. A rostou také masáky, tedy muchomůrky růžovky," dodal.

Růžovky houbaři rádi sbírají, protože masáky jsou velmi chutné houby. „Ale letos je až nadměrnémnožství otrav způsobených muchomůrkou tygrovanou, kterou si lidé pletou právě s masákem. Houbaři totiž najdou masák, a pak posbírají všechny houby okolo, aniž by je pořádně zkontrolovali. A muchomůrky růžovky a tygrované často rostou na stejných místech," varoval mykolog.

Obě muchomůrky mohou lidé od sebe rozeznat podle odlišného zbarvení a také podle tvaru prstence. „Masák má na sobě růžové skvrny, zatímco muchomůrka tygrovaná je čistě bílá a hnědá. A prsten masáku je rýhovaný, kdežto u muchomůrky tygrované hladký," popsal houby Borovička.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info