Nejlepším valašským sýrem porota zvolila kravský s pažitkou

Nejlepší valašský sýr vybírala porota ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Letos vyhrál kravský sýr s pažitkou Štěpána Maliny z Hošťálkové. Porota hodnotila 34 vzorků, což bylo o tři méně než v loňském roce. Své sýry představili nejen farmáři a majitelé rodinných firem, ale zejména drobní výrobci z celého regionu. Řekla to vedoucí pořádajícího Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Podle ní vítězný sýr porotu okouzlil zajímavým vzhledem i chutí. "Pažitka tomu dodala něco trochu jiného," přiblížila Vašutová. V soutěži se objevilo nejvíce sýrů kravských, nechyběly však ani kozí a ovčí. Klání O nejlepší valašský sýr se letos konalo potřetí. Dvojnásobná vítězka Anna Vašutová z Velkých Karlovic svá prvenství neobhajovala. Do soutěže poslala svou dceru, která se však na nejvyšší příčky nepropracovala.

Soutěžní sýry mohla ochutnávat a letos také poprvé hodnotit i veřejnost. "Mnozí návštěvníci se zajímali, kde se dají sýry jednotlivých výrobců obvykle koupit. Brali si na ně kontakty. Možná to nějakého drobného výrobce motivuje, aby se nebál rozjet výrobu sýrů ve větším objemu," uvedla Vašutová. Dodala, že pořádající Spa hotel Lanterna navázal bližší spolupráci hned se dvěma rodinnými farmami.

Ve Velkých Karlovicích se pravidelně koná několik akcí zaměřených na propagaci vybraných regionálních jídel. Největší bývá podzimní Karlovský gastrofestival, jehož součástí je také soutěž o nejlepší valašský frgál, tedy koláč.

Autor:  ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info