Domácí chleba oproti kupovanému vyjde zhruba na polovinu

Lidé, kteří si doma pečou vlastní chleba, na této základní potravině ušetří. Zatímco kilový bochník konzumního kvasnicového chleba stojí v obchodech okolo 25 Kč, cena obdobné domácí verze začíná na 13 Kč. Domácí bochník z kvásku pak vyjde na zhruba 11 Kč. Vyplývá to z výpočtů projektu PečemPecen.cz a portálu Kupi.cz, který mapuje ceny v supermarketech.

Největším nákladem při domácím pečení je mouka a také spotřebovaná elektřina. Nejvýhodněji vychází pečení v domácí pekárně, která chleba upeče za cenu okolo tří korun. V případě klasické trouby je třeba počítat se zhruba deseti korunami. Pekárna je sice úspornější, neumí však upéct chleba ve tvaru klasického pecnu s křupavou kůrkou.

Výrazně ušetřit se dá při nákupu surovin v akci. Dlouhodobé statistiky Kupi.cz ukazují, že cena 1 kg pšeničné mouky se pohybuje od akčních 7,90 Kč po běžných 10,90 Kč. U žitné mouky je pak cenový rozsah od 18,90 Kč do 24,90 Kč. Při nákupu mouky v akci "do zásoby" lze na jednom bochníku ušetřit kolem tří korun.

Jediné, co není ve výpočtech nákladů na domácí chleba zohledněno, je cena lidské práce. "Upečení bochníku chleba v domácí pekárně nebo pecenu šumavy bez hnětení zabere do 30 minut čistého času. Většina domácích pekařů má navíc pečení jako svého koníčka, takže se jim vyplatí i při složitějších postupech. Je to podobné rozhodování jako mezi vařením doma a jídlem v restauraci," uvedla autorka pekařského blogu Maškrtnica.cz Juliana Fischerová.

Pečení domácího chleba se v posledních letech stalo hitem. Lidé se k vlastní přípravě bochníků uchýlili v reakci na nespokojenost s kvalitou chleba v obchodních řetězcích. Fanoušci domácího pečení se sdružují na webu PečemPecen.cz, kde lze přes kváskovou mapu vyhledat majitele kvásku, který je ochoten se o něj podělit.

V kvasu vznikají stovky aromatických látek včetně důležité kyseliny mléčné a octové. Ty kromě správného zakyselení chleba zabraňují jeho předčasnému plesnivění. Kváskový chleba lze koupit především na farmářských trzích, kde stojí kolem 40 Kč.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info