Sklizeň česneku začala, levnější dovoz jej však vytlačuje

V Česku začíná sklizeň česneku. Kdysi naprosto běžně pěstovanou plodinu u nás však vytlačuje levnější česnek dovážený ze zahraničí, a to zejména z Číny a Španělska. Produkce českého česneku tak v posledních letech klesá, a to i přesto, že je kvalitní a podle spotřebitelů chutnější.

Například v Dolním Němčí, které je pěstováním česneku proslulé, se tato plodina pěstuje už jen zhruba na dvou hektarech polí. Ještě před několika lety se přitom osázená plocha rozkládala asi na stovce hektarů. V rámci celé republiky je pak podle Josefa Juřenčáka, předsedy Agro Okluky v Dolním Němčí, asi 320 hektarů, na kterých se česnek pěstuje.

Chuť tuzemského a dovozního česneku je nesrovnatelná, potíž je však v ceně

Klesající produkci zapříčiňuje především levnější zahraniční dovoz, kterému nemohou tuzemští pěstitelé konkurovat. Cena českého česneku se totiž pohybuje mezi 170 až 250 korunami za kilogram. Španělský česnek lze přitom sehnat jen za 90 až 100 korun a čínský česnek bývá ještě levnější. Zákazníci ale poukazují na to, že nechutná tak jako ten český. Obsah silic u tuzemského česneku je totiž daleko větší než u zahraničního dovozu. Zájem o český česnek se proto začíná opět oživovat, což je dobrá zpráva pro české farmáře.

Před záměnou českého česneku s dovozním ochrání spotřebitele certifikace

Aby lidé v domnění, že kupují kvalitní tuzemský česnek, nekupovali méně kvalitní dovozní, přišli čeští a moravští zemědělci s tzv. certifikací česneku. Podle místopředsedy sdružení Českomoravský česnek Miroslava Hrdého by měl certifikát obsahovat údaje o pěstiteli, o tom, odkud má sadbu, o jaký se jedná druh a sortu a také to, kde by měla být prodávána. Součástí by měl být také odkaz na webovou adresu, kde si zákazník bude moci zkontrolovat, zda koupený česnek počtem stroužků či například tvarem odpovídá porovnávacímu vzorku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info