Pandemie: EU posiluje svůj systém včasného varování a reakce

EU bude moci lépe čelit přeshraničním zdravotním hrozbám, jakými byly koronavirus, epidemie E.coli v roce 2011 či chřipka H1N1 v roce 2009, díky ve středu schváleným předpisům. Rozhodnutí zřizuje systém včasného varování, usnadňuje členským státům společný nákup vakcín a umožní vyhlášení mimořádných situací na úrovni EU.

Nová právní úprava čerpá poučení z nedávných krizí, jakými byla například infekční epidemie způsobená bakterií Escherichia coli v roce 2011, mrak sopečného prachu v roce 2010 či pandemie chřipky H1N1 v roce 2009. Současný systém bude posílen, aby umožnil na úrovni EU rychlejší a lépe koordinovanou reakci.

Společný nákup léků a vakcín

Poslanci také zavedli systém umožňující členským státům společný, a tedy lacinější, nákup léků. Ten by měl rovněž zajistit spravedlivější přístup k vakcínám.

"Jedná se bezpochyby o největší úspěch tohoto rozhodnutí," uvedl zpravodaj Gilles Pargneaux (S&D, FR). "Přístup k vakcínám bude spravedlivější, protože budou dostupné za férovější ceny. Tento pokrok je vítán, zejména v menších státech, které si jednoduše nemohou dovolit platit přemrštěné ceny účtované během nedávných pandemií," dodal. Dohodu, kterou dojednal s Radou, podpořilo 678 poslanců, 21 bylo proti a 4 se zdrželi hlasování.

Během pandemie chřipky H1N1 v roce 2009 mezi sebou členské státy v nákupu vakcín soupeřily, neboť byly dostupné jen v omezeném množství.

Mimořádné situace na úrovni Unie

Rozhodnutí také zavádí možnost vyhlášení evropské mimořádné situace, která by urychlila povolování léků potřebných pro zvládnutí krizí. Současné právní předpisy vyžadují, aby byla nejprve Světovou zdravotnickou organizací vyhlášena mezinárodní mimořádná situace na všech kontinentech.

Jelikož byly některé nedávné epidemie spojeny s virovými kmeny ptačího či prasečího původu, rozhodnutí si klade za cíl zajistit, aby byly plánování připravenosti a reakce ve veterinární oblasti a ve zdravotnictví interoperabilní.

Nezávislost expertů

Text zdůrazňuje, že nový systém musí fungovat transparentně. Odborníci, s nimiž je konzultováno, by měli předložit prohlášení o zájmech, přímých či nepřímých, které by mohly mít vliv na jejich nezávislost.

Další postup

Rozhodnutí vstoupí v platnost v den zveřejnění v Úředním věstníku EU.

Postup: Spolurozhodování (řádný legislativní postup), dohoda v 1. čtení

Plenární zasedání Veřejné zdraví − 03-07-2013 - 17:46 Odkaz : 20130701IPR14764

zdroj:© Evropská společenství »

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info