Korejští výrobci sladkostí cílí na Kazachy

Výrobci sladkostí z Jižní Koreje mají problém: kvůli nízké porodnosti jim rapidně ubývá zákazníků. S klesajícím počtem mlsných dětí se výrobcům bonbonů a čokolád zmenšují i tržby. Možnou cestu z krize naznačil jeden z lídrů trhu, společnost Lotte. Své sladkosti chce prodat dětem v dalekém Kazachstánu.

Firma Lotte, druhý největší hráč na jihokorejském trhu, před týdnem koupila kazašského výrobce cukrovinek Rakhat za 156 milionů dolarů.

Člověk blízký firmě Lotte deníku Wall Street Journal řekl, že se Korejci rozhodli investovat ve Střední Asii proto, že je tam výrazně vyšší spotřeba čokolády a bonbonů na hlavu než v Koreji. Rakhat má v Kazachstánu tržní podíl asi 20 procent.

Pro Jižní Koreu je trh v bývalé sovětské republice zajímavý ještě z jiného důvodu. Kazachstán má jakožto člen Společenství nezávislých států výhodné celní dohody s okolními zeměmi: zajímavé jsou z tohoto pohledu především Uzbekistán a Rusko. Kazachstán by se tak mohl pro Lotte stát odrazovým můstkem k expanzi po širokém území někdejšího Sovětského svazu.

Pro korejské výrobce cukrovinek je expanze mimo domácí trh nezbytná. Kromě toho, že v zemi ubývá dětí, se těší stále větší popularitě zdravý životní styl. Staří lidé zase dávají přednost tradičním lahůdkám, jako jsou produkty z ženšenu. V roce 2011 Lotte koupila pákistánskou společnost K. S. Sulemanji Esmailji & Sons za 18 milionů dolarů. Firma Orion, podle objemu tržeb největší výrobce sladkostí, investuje v Číně, kde staví už pátou továrnu. Za zahraničí už pramení 60 procent firemního obratu.

Zpráva firmy Tongyang Securities z loňského léta ukazuje, že čtyři hlavní korejští výrobci cukrovinek v roce 1997 dosáhli ročního růstu deset procent, od té doby ale jejich tempo zpomalilo na jednociferné hodnoty. Porodnost v Jižní Koreji je šestá nejnižší na světě. Podle databáze CIA World Factbook byla zdejší porodnost vloni 8,42 novorozeněte na tisíc lidí. Lotte koupila ve firmě Rakhat 76,2procentní podíl od britské firmy BD Associates, zbytek chce skoupit z trhu do konce roku. Společnost Lotte měla vloni čistý zisk 89,8 miliardy wonů (79 milionů dolarů) a tržby 1,86 bilionu wonů.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info