Největším producentem piva byla loni Čína, ČR na 24. místě

Největším producentem piva byla loni Čína. V zemi se uvařilo celkem 490 milionů hektolitrů piva, tedy zhruba stejně jako v roce 2011. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil německý obchodník s chmelem Barth. Za Čínou následovaly Spojené státy a Brazílie. Česká republika se na seznamu umístila na 24. místě.

Do první pětice největších světových producentů se dostalo také Rusko a Německo. Nejvyšší nárůst produkce piva byl zaznamenám v Africe, a to o 11 procenta. V absolutním vyjádření se nejvíce produkce piva zvýšila v Nigérii, a to o 4,4 milionu hektolitrů.

V České republice se loni uvařilo 18,27 milionu hektolitrů piva. Meziročně produkce stoupla o 2,75 procenta.

Celosvětová produkce piva se loni zvýšila pouze nepatrně, o 22 milionů hektolitrů na 1,95 miliardy hektolitrů. Podíl 92 procent na celkové produkci má 40 největších producentských zemí, tedy včetně Česka. Zbývajících osm procent si dělí 130 zemí.

Více než polovina pivního trhu je v rukách pěti největších pivovarnických skupin. Jsou to AB InBev, SABMiller, Heineken, Carlsberg a China Resource Brewery Ltd.

Firma Barth vznikla v roce 1794 v Norimberku a jako největší obchodník a zpracovatel chmele v Německu vydává více než 130 roků pravidelné zprávy o chmelařství a pivním trhu. Rodinný podnik je největším v rámci mezinárodní skupiny Barth-Haas-Gruppe, která celosvětově zpracovává třetinu úrody chmele.

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info