Třešňovou bídu může vynahradit úroda švestek, pokud ale neudeří kroupy

Úroda trnek a ovoce může být letos ve Zlínském kraji mírně nadprůměrná. Po  loňské neúrodě způsobené pozdním jarním mrazem a letním suchem tak mají letos  pěstitelé šanci obnovit tenčící se zásoby domácí pálenky. Zato třešní letos  sadaři moc neposbírali.

"Očekáváme dobrou úrodu," říká například Jiří Koňařík, výrobně-technický  ředitel vizovické likérky Jelínek, která má vlastní sady modravého ovoce.

Optimistickou předpověď ovšem nesmí zhatit počasí.

"Nic nepomrzlo. Počasí sice bylo deštivější, to ale ze začátku nevadí, naopak  - ovoce získá na objemu. Rozhodovat tak bude počasí v srpnu a hlavně v září.  Dokud však není sklizeno, těžko se dá odhadovat, jak to dopadne. Můžou přijít  bouřky nebo do toho vletí kroupy," naznačuje ředitel.

Průměr, možná  nadprůměr

"Na naší straně to vypadá pěkně. Co se tak bavím s lidmi, dá se čekat  průměrná úroda, možná maličko nadprůměr. Pokud nedojde nějaká hrůza v podobě  krup nebo sucha. Je to ještě všechno daleko," potvrzuje obavy z extrémního  počasí i Petr Daněk, provozovatel pálenice v Sulimově na Kroměřížsku.

Vyhlídky na úrodu pro ministerstvo zemědělství pravidelně celorepublikově  sleduje Ovocnářská unie, které dodávají data profesionální producenti ovoce.

V polovině června unie z odhadu sklizně předvídala o pětinu až čtvrtinu větší  úrodu.

Kvůli počasí však nově své prognózy trochu mírní. Aktuální odhad sklizně zní  6 837 tun švestek.

"Letošní úroda švestek bude spíš průměrná. Původně to vypadalo, že bude vyšší, deštivé a  chladné počasí se na ní ale trochu projevilo," vysvětlil předseda Ovocnářské  unie Martin Ludvík.

Na Moravě více  než v Čechách

"Obecně bude letos úroda na Moravě lepší než v Čechách," připomněl Ludvík, že  srážky, které nakonec přinesly také povodně, se letos vytrvale držely hlavně nad  českou kotlinou.

Úroda se tak bude podle něho lišit nejen podle regionů, ale i odrůd. "Zdá se,  že rané a středně pozdní odrůdy budou lepší než ty pozdní," vysvětluje  expert.

Pozdní odrůdy totiž kvetly v době, kdy víc pršelo, což neprospívá opylování.  Lepší šance na vyšší úrodu jsou také tam, kde se loni neurodilo skoro vůbec, a  stromy jsou tam proto "odpočaté".

Produkce švestek podle předsedy Ludvíka v posledních letech roste s tím, jak pěstitelé vysazují nové sady. Ty  však podle něho nenesou ovoce určené ke zpracování do palíren, ale hlavně ke  konzumaci. Podobná je i situace u hrušek.

"U ostatního ovoce očekáváme proti pětiletému průměru mírně nadprůměrnou  úrodu, tento pětiletý průměr byl ale ovlivněn velmi špatnou úrodou posledních  dvou let. U meruněk se čeká dokonce velmi pěkná úroda. Nejhůř jsou na tom  třešně, kde je úroda špatná," dodává Ludvík.

Průměrnou úrodu čeká unie také u jablek. "Zdálo se, že bude nadprůměrná,  srážky ale způsobily, že plůdky ještě stále propadávají," vysvětlil Ludvík, proč se pod jabloněmi  válejí malá nedozrálá jablka.

"Navíc je na řadě míst problém s houbovými chorobami, takže uvidíme, jak se  to ještě bude všechno vyvíjet. Začátkem září budeme odhad upřesňovat,"dodává  Ludvík.

 Autor: Karel  Toman

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info