Výrobci špekáčků mají stále co napravovat, ukázal test MF DNES

Měla by to být česká chlouba a specialita, protože mají u nás dlouhou tradici a kromě Slovenska se nikde jinde nevyrábějí. Dnešními špekáčky se však moc chlubit nemůžeme, i když jsou určitě lepší než ty, které jsme si kupovali před několika lety. Ukázal to test MF DNES a Potravinářské komory prováděný na začátku června.

Najít skutečně dobrý špekáček, který by chutnal po mase a voněl po čerstvé uzenině, je stále velké umění. I ty, které vypadají (i chutnají) za syrova dobře, po opečení na ohni už takovou pochoutkou nejsou.

Prokázal to letošní test špekáčků, v němž odborníci posuzovali 15 vzorků v cenách od 66 do 119 korun za kilo. Nepotvrdil bohužel trend, který naznačil loňský test – že se poctivý špekáček pomalu vrací do obchodů(více zde).

Nenašly se v něm sice žádné vyslovené propadáky, které by na ohni shořely jako papír nebo se rozpadly tak jako v minulosti, ale také žádný, který by nadchnul. Všechny vzorky sice splnily předepsaný minimální podíl masa (40 procent), žádný neobsahoval drůbeží separáty, které nahrazují maso a které se do špekáčků přidávat nesmí, přesto nechutnaly tak, jak bychom od české tradiční speciality čekali.

Pravá kvalita špekáčku se totiž projeví až na ohni. Teprve po opečení vystoupí do popředí všechny nepřirozené pachuti, pocházející z nejrůznějších aditivních látek, která do nich výrobci přidávají. Bez nich se už zřejmě dnešní výroba masných produktů neobejde. Test bohužel ukázal, že je ve velké míře používají i menší řezníci, jejichž produkty jsme do testu také zařadili. Jejich špekáčky nedopadly lépe než ty z velkých průmyslových masokombinátů.

Vítězi testu se staly Špekáčky z Kosteleckých uzenin a Farmářské špekáčky z Masokombinátu Písek.

Test MF DNES a potravinářské komory
  • Test špekáčků, který připravila MF DNES spolu s Potravinářskou komorou ČR, proběhl na začátku června.
  • Zařazeny jsou do něho jak výrobky velkých masokombinátů, tak špekáčky menších regionálních uzenářů. Vybrány byly jen výrobky označené jako špekáčky.
  • Vzorky analyzovali odborníci Státního veterinárního ústavu v Praze. Zjišťovali obsah masa, tuku, soli, vápníku, prověřovali, zda neobsahují strojově oddělené maso (separáty) nebo sójovou či drůbeží bílkovinu.
  • Vzhled, vůni, konzistenci a chuť hodnotila také 12členná porota nezávislých odborníků i výrobců.
 Autor: Hana Večerková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info