Minimalizace virové infekce peckovin

Projekt SHARCO podporovaný EU poskytl řadu informací týkajících se faktorů ovlivňujících výskyt a šíření virové choroby šarka. Poznatky jsou např. využity k vývoji nových kultivarů.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Jedinou možností, jak působit proti virové chorobě šarka (PPV = plum pox virus) je likvidace postižených stromů. Projekt EU s označením SHARCO měl za cíl kombinovat profylaktické a genetické řešení k zabránění nebo omezení šíření choroby. Projekt byl koordinován Francouzským národním institutem pro zemědělský výzkum (INRA).

Výzkumné aktivity zahrnovaly epidemiologické, virologické, genetické a biotechnologické aspekty. S použitím navazujících informací o 700 izolátech PPV byl vyvinut nový vysokoúčinný detekční systém. Současně s tím byla zkoumána náchylnost druhů k infekci a faktory související s nákazou. Předmětem zkoumání byla i možnost ošetření olejem.

Vzhledem k tomu, že nebyly nacházeny metody „léčení“ choroby, byly hledány genetické markery související s rezistencí vůči chorobě. Tyto poznatky byly využity v následných programech šlechtění odrůd určených pro západní a východní evropské země. Výstupy z výzkumu byly poskytnuty pro vývoj řady kultivarů peckovin se sníženou náchylností k chorobě.

Research*EU Results magazine, 2013, č. 22, s. 27

Související informace:

INRA: Summary of the 2nd periodic report (from September 2009 to February 2011)

INRA: Summary of the 1st periodic report (from March 2008 to August 2009)

SharCo Consortium: Identification and evaluation of management options for Sharka disease

Pokrok ve výzkumu a kontrole choroby peckovin šarky (2012)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info