Ovcí ve Zlínském kraji přibývá, maso jde na odbyt, vlna méně

Počet ovcí chovaných ve Zlínském kraji se postupně zvyšuje. Jehněčí a skopové maso jde podle chovatelů dobře na odbyt, o vlnu však zájem není. Řekli to chovatelé ovcí v Prlově na Vsetínsku, kde se konal Ovčácký den na Valašsku. Akce již sedmým rokem prezentuje chov ovcí, práci s ovčáckými psy či zpracování vlny. Představili se zde také výrobci, jejichž produkty získaly certifikát Pravé Valašské. Lidé ochutnali výrobky z jehněčího masa či ovčí sýr.

Na Vsetínsku se nyní chová podle ředitele Agrární komory Valašska Josefa Radílka téměř 9000 ovcí. "V roce 1990 to však bylo přes 12.000 ovcí," podotkl Radílek, podle kterého se poté počet zvířat vzhledem ke změnám v zemědělství rapidně snížil. "Nejnižší stav v okrese byl v roce 2000, kdy bylo jen 2001 evidovaných ovcí," řekl Radílek.

Počet chovatelů i ovcí pomohl navýšit program Zlínského kraje, který podporoval nákup zvířat a zakládání chovů. Nyní se agrární komora snaží chov a využívání masa a vlny propagovat podobnými akcemi jako v Prlově.

Ve Zlínském kraji se nyní chová asi 22.000 ovcí, loni jich bylo 20.000. Ovce jsou kromě produkce masa a vlny důležité v tom, že spásají pastviny a pomáhají udržet krajinu. "Je to zvíře z pohledu pasení nenáročné, dokáže zkonzumovat trávu, kterou jiná zvířata nekonzumují. Proto ovce na Valašsku vždy byly, z pohledu půdně-klimatických podmínek je to chudý kraj," řekl viceprezident Agrární komory ČR Jindřich Šnejdrla.

Chovatelé se kvůli špatnému odbytu vlny podle jeho slov zaměřují především na plemena, která méně obrůstají vlnou, ale mají kvalitní maso.

V celé republice je podle Radílka nyní asi 221.000 ovcí, v roce 2007 jich bylo 169.000, na začátku 90. let asi 430.000 ovcí.

Chovatel ovcí: Ovčáctví má budoucnost, mám už stálé odběratele

Ovčáctví na Valašsku má podle chovatele Zdeňka Miklase budoucnost. Miklas žije v obci Poteč u česko-slovenských hranic, stará se o 150 ovcí a stejný počet jehňat. Měla by se však podle jeho slov nastavit pravidla tak, aby se srovnala ekonomika chovu ovcí a chovu hovězího dobytka. Ovce jsou komplikovanější, odbyt jejich masa je horší než u hovězího nebo telecího masa, řekl dnes Miklas v Prlově na Vsetínsku, kde se konal Ovčácký den na Valašsku. Chovatel tam předváděl také stříhání ovcí.

Miklas si již vytvořil okruh stálých odběratelů. "Polovinu produkce udám v rámci rodiny, kamarádů a různých protislužeb. Pyšním se tím, že až na jednu výjimku v raných začátcích jsem nedělal to, co dělá část kolegů, že bych maso naložil na německý nebo rakouský kamion a nechal to odvézt. Už čistě z principu," uvedl Miklas.

S chovem začínal v roce 2003. Jako pracovník Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty v tom viděl nejdříve jen užitek pro krajinu. "Ovce byly zpočátku jen prostředek, jak krajinu udržet, jak udržet vzácné zajímavé kytky a na to navázané druhy hmyzu. Teprve později mě začalo zajímat, zda jehňata udám, za kolik, jestli budou mít optimální váhu v čase, kdy je největší poptávka," uvedl Miklas.

U jehněčího a skopového masa nemusí mít zákazníci podle jeho slov obavy, že jsou v něm antibiotika, hormony či stimulátory. "To je vysoká deviza tohoto masa, plus zvýšený obsah železa. Lékaři jeho konzumaci doporučují v těhotenství i u malých dětí," podotkl chovatel.

Lidé se však musí podle něj naučit jehněčí maso více jíst. Kromě chovatelských dnů by v propagaci měly pomoci i ochutnávky či speciálně zaměřené kurzy vaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info