První Fairtrade čokoláda z Hondurasu

V roce 1998 zničila tropická bouře mnoho kakaovníkových plantáží v Hondurasu. Švýcarský maloobchodní řetězec COOP se zapojil do jejich záchrany a přispěl k obnově kakaové kultury v této zemi.  

Nedávno byla veřejnosti představena první fairtrade bio čokoláda se švýcarským certifikátem Bio Suisse. Delegace z Hondurasu cestovala do Švýcarska, aby oslavili úvod čokolády na trh oslavila. Skupina zahrnovala náměstka ministra zemědělství a početnou skupinu pěstitelů kakaa. "Projekt Honduras", který je dlouhodobě finančně podporován z "COOP fondu pro udržitelný rozvoj", znamená, že zemědělci mohou žít svůj život udržitelným způsobem.

Německý výrobce čokolády Ritter Sport naopak právě přijal jinou strategii. Po zhruba 20 letech rozvoje ekologického pěstování kakaa v Nikaragui nyní asi 2 700 drobných zemědělců ztrácí bio certifikaci a v budoucnu mají pěstovat své kakaovníky jen v souladu s kritérií UTZ. Tato kritéria umožňují používání pesticidů a umělých hnojiv, což je důvod, proč je tato norma kritizován jako greenwashing.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info