První Fairtrade čokoláda z Hondurasu
15.07.2013 | bio-info.cz
V roce 1998 zničila tropická bouře mnoho kakaovníkových plantáží v Hondurasu. Švýcarský maloobchodní řetězec COOP se zapojil do jejich záchrany a přispěl k obnově kakaové kultury v této zemi.
Nedávno byla veřejnosti představena první fairtrade bio čokoláda se švýcarským certifikátem Bio Suisse. Delegace z Hondurasu cestovala do Švýcarska, aby oslavili úvod čokolády na trh oslavila. Skupina zahrnovala náměstka ministra zemědělství a početnou skupinu pěstitelů kakaa. "Projekt Honduras", který je dlouhodobě finančně podporován z "COOP fondu pro udržitelný rozvoj", znamená, že zemědělci mohou žít svůj život udržitelným způsobem.
Německý výrobce čokolády Ritter Sport naopak právě přijal jinou strategii. Po zhruba 20 letech rozvoje ekologického pěstování kakaa v Nikaragui nyní asi 2 700 drobných zemědělců ztrácí bio certifikaci a v budoucnu mají pěstovat své kakaovníky jen v souladu s kritérií UTZ. Tato kritéria umožňují používání pesticidů a umělých hnojiv, což je důvod, proč je tato norma kritizován jako greenwashing.
Další články v kategorii
- Studené počasí těchto dnů by mělo ovoce poškodit jen lokálně, míní odbornice (19.04.2024)
- Přednáška o precizním zemědělství v rámci Dětské zemědělské akademie (19.04.2024)
- Izrael před svátky zmařil pokus o propašování 130.000 vajec ze Západního břehu (19.04.2024)
- Výhodnějšími podmínkami v programu LIFE motivujeme zájemce. Nově jde na přípravu a spolufinancování projektů rekordních 100 milionů (19.04.2024)
- PGRLF otevře 18. kolo programu Investiční úvěry Zemědělec (19.04.2024)
- Zachování starých hospodářských lesů podporuje biodiverzitu lesních organismů ve střední Evropě (19.04.2024)