Využití moderních komunikačních technologií v zemědělství

V každodenním životě jsme svědky neustálého rozvoje moderních komunikačních technologií. Elektronická komunikace ovlivňuje a mění podnikání také v oblasti zemědělství.

Přestože česká státní správa nabízí celou řadu elektronických aplikací pro zemědělskou činnost, z nichž nejvýznamnějším zástupcem je Portál farmáře, vyhodnocení skutečného přínosu pro vás jako uživatele se zdá být na okraji jejího zájmu. Proto již druhým rokem sledujeme využití a dopady informačních technologií v zemědělství, snažíme se o zefektivnění jejich využití a chceme přispět ke snižování byrokratické zátěže zemědělců.

Děkujeme za spolupráci v loňském roce, kdy jsme od vás obdrželi 221 vyplněných dotazníků, z nichž mohlo být využito 119 pro další statistické zpracování. Vyplynuly z nich tyto závěry:

Nejvyšší četnost využití byla zaznamenána v roce 2012 u služby registr půdy LPIS na Portálu farmáře (87 %). Druhou nejčastější formou komunikace mezi zemědělci a úřady je elektronická pošta (79 % případů). Zabezpečené prostředky elektronické komunikace se státní správou byly využívány jen v omezené míře: elektronický podpis (16 % respondentů) a datová schránka (16 %).

V průzkumu mohli respondenti vyjádřit také svůj názor na elektronické služby veřejné správy. Nejčastěji se vyskytovaly připomínky k evidenci přípravků a hnojiv, k registru zvířat a registru půdy LPIS na Portálu farmáře. Dále respondenti vyjadřovali přání, aby byl Portál farmáře dostupný na mobilních zařízeních, což by umožnilo zadávání dat přímo v terénu, komentovali občasnou přetíženost Portálu farmáře SZIF při podávání žádostí o dotace, dále upozorňovali na některé problémy při elektronickém podání na úřady veřejné správy a nutnost školení práce s Portálem farmáře na středních odborných zemědělských školách, ze kterých pochází řada pracovníků v zemědělství. Někteří vyjádřili spokojenost s elektronickými službami a někteří dali najevo svůj naprostý nesouhlas s konceptem elektronické komunikace.

Dovolujeme si vás proto znovu požádat o vyplnění dotazníku i v letošním roce. Můžete tím přispět ke zlepšení stavu poznání míry využití a kvality elektronických služeb poskytovaných českou státní správou.

Dotazník je uveřejněn na adrese:

http://dotaznik.czu.cz/index.php?sid=75199&newtest=Y&lang=cs

Jeho vyplnění zabere do 10 minut času. Vaše odpovědi budou anonymní.

Kolektiv autorů Katedry informačních technologií a Katedry informačního inženýrství PEF ČZU v Praze:

Ing. Miloš Ulman, Ph.D., Informační systémy státní správy a kvalita, ulman@pef.czu.cz

Ing. Hana Rysová, Vzdělávání a informační systémy, rysova@pef.czu.cz

Ing. Karel Kubata, Informační systémy a poradenství, kubata@pef.czu.cz

Ing. Jan Tyrychtr, Ph.D., Datové analýzy a business inteligence, tyrychtr@pef.czu.cz

Doc. Ing. Václav Vostrovský, Ph.D., Znalostní systémy a databáze, vostrovsky@pef.czu.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info