BIOSLAVNOSTEM ve Starém Městě vévodila bezlepková pohanka
16.07.2013 | pro-bio.cz
Více než 2 800 návštěvníků zavítalo v sobotu 13. července na osmý ročník BIOSLAVNOSTÍ - festivalu dobrého jídla, pití a zábavy, který každoročně pořádá ve svém areálu společnost PRO-BIO, s.r.o. Tento ročník firma věnovala plodině, jejímuž zpracování se věnuje od počátku svého vzniku – pohance.
Pohanka provázela návštěvníky po celý den. Ochutnávali ji v podobě pohankové polévky, burgeru, palačinek či bramboráků. Jídelníček nebyl jen vegetariánský či bezlepkový, prodával se i tradiční hovězí guláš z bio hovězího a bio jehněčí pečeně z chovu ovcí na vlastní ekofarmě. Děti se mohly utkat v soutěži o nejhezčí pohankový kostým, mezi stánky chodila živá královna Pohanka a pohance patřilo dokonce divadelní představení staroměstských ochotníků. Ti v krátkém příběhu seznámili diváky s příchodem pohanky do místních krajů.
V průběhu celého dne probíhaly exkurze na ekologickou farmu s chovem ovcí v Nové Senince s ukázkou práce ovčáckého psa a na nová bio jatka ve Vysokých Žibřidovicích. Návštěvníci mohli zavítat do mlýna a do nově otevřené balírny pro bezlepkové produkty, kde viděli krátkou ukázku balení pohanky. „Bezlepkové potraviny se staly nedílnou částí našeho sortimentu. Jsme rádi, že můžeme lidem s bezlepkovou dietou nabídnout kvalitní bioprodukty. V současnosti jich nabízíme přes 300 druhů“, prozrazuje Ing. Barbora Hernychová z marketingového oddělení společnosti PRO-BIO, s.r.o.
Firma představila premiérově i své novinky. Na trh uvádí celkem šest nových výrobků řady BIOLINIE. Jedná se o dvě sladké směsi na pečení BIOLINIE - Pohankový Perník a Pohankový Makovník a čtyři slané polotovary BIOLINIE – Marocký Kuskus, Turecký Tabouleh, Italské Rissoto a Slovanská Pohanka. „Vycházíme tak vstříc požadavkům spotřebitelů na zdravý, chutný a současně rychlý a snadno připravitelný pokrm“, vysvětluje Ing. Barbora Hernychová. Autorkou receptury slaných jídel je výživová poradkyně Zdeňka Kolláriková, která na BIOSLAVNOSTECH pokřtila svoji novou knihu – Moje BIO pochoutky.
Hlavní hudební program zahájila dívčí kapela s bubny Spálený sušenky a vokální ženské kvarteto Yellow Sisters. Večerní hudební scéna patřila svérázné hudbě kapel 380 V, Sunflower Caravan, Gipsy.cza Poletíme?. „Jsme firma, která má nadhled a má ráda dobrou hudbu“, říká zakladatel a spolumajitel firmy Ing. Martin Hutař. Mezi alternativní hudbou a
ekologickým zemědělstvím spatřuje dokonce určitou paralelu. „Dobrý zemědělec i dobrý muzikant musí pochopit podstatu toho, co dělá, aby mohl vytvořit něco poctivého a přesvědčivého“, vysvětluje.
Akce měla letos i charitativní charakter. Organizátoři slíbili přispět 1 Kč z každého prodaného piva na obnovu ekologické farmy a Camphillu v Českých Kopistech, který byl velmi poničen při letošních červnových povodních. „Hned po povodních jsme na účet farmy poslali 10 000 Kč. Piv se na BIOSLAVNOSTECH prodalo celkem 4 350, my k tomuto číslu přidáváme ještě jednou tolik a posíláme na účet Camphillu dalších 8 700 Kč “, upřesňuje Ing. Martin Hutař.
Vysoká návštěvnost letošního ročníku potvrzuje zájem lidí o zdravé kvalitní potraviny i skutečnost, že si akce vybudovala v regionu své místo a stala se nedílnou součástí letního společenského dění. „Již nyní přemýšlíme, jakému tématu budou věnovány BIOSLAVNOSTI příští rok“, dodává Ing. Martin Hutař.
fotodokumtace:
https://picasaweb.google.com/103215937068796376846/BIOSLAVNOSTI2013
Další informace:
Ing. Barbora Hernychová, PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.
Tel: 777 935 189
e-mail: hernychova@probio.cz
Další články v kategorii
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)