Agroscope shromažďuje zapomenuté odrůdy

Švýcarští vědci udržují národní sbírku kulturních rostlin, která obsahuje osivo tisíců starých i moderních odrůd, linií a populací pro zachování biodiverzity v budoucnosti. 

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Udržování starých a často již zapomenutých odrůd se věnuje vědecký tým ze švýcarského výzkumného ústavu Agroscope. V Changins vědci udržují národní sbírku kulturních rostlin, v níž je konzervováno osivo tisíců starých a moderních odrůd, linií a populací pro zachování biodiverzity zítřka. Tato genová banka slouží kromě toho jako zásobárna zdrojů pro šlechtění budoucích odrůd.

Díky této činnosti byly znovuobjeveny také staré švýcarské odrůdy ovsa, žita, ječmene a lnu, které z pěstování ve Švýcarsku již vymizely, nicméně jsou ještě uloženy v zahraničních sbírkách. Některé ze starých odrůd by nyní měly být znovu rozmnoženy a nakonec hluboce zmrazeny v genové bance, aby mohly být v příštích letech popsány a byly – stejně jako ostatní odrůdy – zájemcům k dispozici.

V národní genové bance ústavu Agroscope je již uloženo více než 10 000 starých i moderních odrůd rostlin ve formě osiva, mezi nimi přes 5 000 odrůd pšenice, okolo 2 200 odrůd špaldy a 850 odrůd tritikale a také odrůdy ječmene, žita, kukuřice, zeleniny a sóji. Různé odrůdy získává Agroscope od institucí, producentů a soukromých pěstitelů a šlechtitelů, kteří se zasazují o zachování biodiverzity. (AgE/ad)

http://www.topagrar.com/news/Acker-Wetter-Ackernews-Agroscope-sammelt-verlorengeglaubte-Sorten-1199351.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info