Souhrn událostí uplynulého dne – 17.7.2013

Růst dovozu polských potravin se prakticky zastavil. Čechy zřejmě odrazují aféry

Dlouholetý růst dovozu polských potravin do ČR se letos prakticky zastavil, v květnu už klesal meziročně o 8,5 procenta. Od ledna do května byly dovezeny z Polska potravinářské výrobky v hodnotě 8,55 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o 0,6 procenta víc. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa.

EU omezila kvůli včelám užívání dalšího pesticidu

Evropská unie dnes dočasně zakázala používat zemědělský prostředek na hubení hmyzu fipronil, který podle ní škodí již tak ubývajícím včelám v Evropě. Sdělila to Evropská komise, která v květnu ze stejného důvodu omezila na dva roky tři jiné pesticidy.

Farmáři zatím sklidili jen necelé procento obilí, řepky ještě méně

Zemědělci zatím sklidili jen necelé jedno procento ploch obilí a pouze zanedbatelných 238 hektarů řepkových polí, vyplývá z údajů, které dnes poskytlo ministerstvo zemědělství (MZe). Ve většině regionů nejsou porosty ještě dostatečně zralé a žně mají oproti normálu zhruba dvoutýdenní zpoždění.

Novela zákona o myslivosti postoupila do připomínkového řízení

Ministerstvo zemědělství (MZe) rozeslalo do meziresortního připomínkového řízení novelu zákona o myslivosti, která má pomoci redukovat stavy přemnožených druhů zvěře, především divokých prasat. Podle zemědělských organizacích způsobila přemnožená zvěř v loňském roce škody za 3,5 miliardy korun. Při neřešení situace by v příštím roce škody vzrostly na zhruba pět miliard korun.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info