Lesy ČR rozšiřují populace pstruha obecného v Jizerských horách

Lesy ČR se v rámci svých aktivit zaměřují také na ochranu celé řady ohrožených živočichů. V Jizerských horách, v Libereckém kraji, například již šest let podporují v povodí řek Smědé a Olešky vysazováním plůdku rozvoj populací pstruha obecného potočního. Letos na jaře došlo k vysazení dalších deseti tisíc kusů plůdku pstruha do tří levostranných přítoků Sloupského potoka a do toků Malého Sloupského potoka a Holubího potoka v okolí města Hejnice. Plůdek se podařilo vysadit na přibližně pěti kilometrech jmenovaných vodních toků. Vytipované úseky se nacházejí především v horních částech toků, které nejsou součástí vyhlášených rybářských revírů. Na projektu Lesy ČR spolupracují se Správou CHKO Jizerské Hory. 

Plůdek pstruha se podařilo odchovat v dobré kvalitě v líhni Českého rybářského svazu - místní organizaci ve Frýdlantu. Generační ryby pocházely z místní populace pstruha obecného potočního, z odlovu provedeného v roce 2012. Došlo k němu na vodních tocích v povodí říčky Smědé.  

Lesy ČR, Správa vodních toků - oblast povodí Labe, počítají společně se spolupracujícími organizacemi s pokračováním podpory populací pstruhů i v příštích letech a to i na dalších vhodných tocích, kde se pstruh obecný potoční vyskytuje v původní formě. Lesy ČR současně již několik let podobně podporují také populace střevle potoční.  

Tyto aktivity jsou financovány z „Programu 2020 – zajištění cílů veřejného zájmu u Lesů České republiky“, který slouží například k financování obnovy a údržby turistických cest a stezek, naučných stezek, odpočinkových míst, studánek, kulturních památek a mnoha dalších veřejně prospěšných aktivit v lesích.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík 

Tiskový mluvčí Lesů ČR 

Tel.: +420 724 813 301 

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory: 

  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).
  • Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info