Houby rostou víc než minulý týden, daří se teplomilným druhům

Výskyt hub se v Česku od minulého týdne mírně zvýšil. Najít se nyní dají v každém kraji. Daří se zejména teplomilným letním druhům, rostou například hřibovité houby, holubinky ale i muchomůrky, řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Současný stav není podle něj uprostřed léta ničím neobvyklým. „Růst hub neustal, protože není extrémní dlouhotrvající vedro bez deště. Podle meteorologů by navíc takové počasí přijít nemělo ani v příštích dnech, proto není výhled pro houbaře nijak pesimistický, ačkoliv výrazné zlepšení růstu hub teď čekat nelze," podotkl Landa.

Z hřibovitých hub mohou lidí najít koloděje nebo kováře. Rostou také dubové hřiby, a to včetně světlých forem. Houbaři si je podle Landy často pletou s hřibem žlučníkem, který je pro svou palčivě hořkou chuť nejedlý.

Z muchomůrek rostou hlavně růžovky a šedivky, houbaři ale mohou narazit například i na jedovatou muchomůrku tygrovanou. „Ta je samozřejmě zrádná v tom, že je obtížně rozeznatelná, často i pro odborníky," podotkl Landa.

Nalézt lze také holubinky, bedly zahradní, penízkovky vřetenonohé, hnojníky nebo některé druhy lučních hub.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info