Ceny potravin a nápojů rostly loni v ČR nejvíce z celé EU

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů vzrostly loni v Česku o 6,9 procenta, což bylo nejvíce z 27 členských států Evropské unie (EU). Vyplývá to z propočtů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) uvedených ve Zprávě o stavu zemědělství za loňský rok. Růst cen způsobilo především zvýšení sazby DPH u potravin z deseti na 14 procent, zvýšení cen dovážených potravin a růst cen komodita energií.

Kromě České republiky zaznamenalo výrazný růst cen potravin také Maďarsko, kde se ceny zvýšily o 6,1 procenta, a Finsko (o 5,6 procenta). Na opačném konci pomyslného žebříčku skončilo Irsko s nárůstem cen o 0,5 procenta a Švédsko s Řeckem, kde jídlo podražilo shodně o 1,5 procenta. V porovnání s průměrem celé EU rostly ceny potravin a nealkoholických nápojů v Česku více než 2,5násobně.

"Na cenách potravin se kromě vyšší DPH a vyšších cen zemědělských komodit také podílel nárůst dovozu potravin ze zahraničí, nárůst cen energií, inflace a pak zejména u kvalitnějších potravin vyšší marže prodejců," řekla ČTK mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. O výši spotřebitelských cen podle ní rozhodují výhradně obchodníci. "Proto se domníváme, že zejména ti by měli ozřejmit, z jakého důvodu zvýšili cenu potravin pro spotřebitele," podotkla.

Z dokumentu vyplývá, že spotřebitelské ceny potravin rostly téměř dvojnásobnou rychlostí než ceny potravinářských výrobců. Ty se meziročně zvýšily o 3,4 procenta, ceny zemědělských výrobců o 4,1 procenta. Do výraznějšího růstu spotřebitelských cen se podle ÚZEI promítlo především zvýšení sazby DPH a takřka sedmiprocentní zvýšení cen dovážených potravin.

Dovoz potravin do Česka se podle již dříve zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) za posledních 12 let takřka ztrojnásobil z 53 miliard v roce 2000 na loňských 144 miliard Kč.

Přes výrazný cenový růst se spotřeba potravin vyjádřená ve stálých cenách zvýšila o 2,6 procenta. Zatímco spotřeba potravin živočišného původu stoupla bezmála o pět procent, u rostlinných potravin konzumace stagnovala. Lidé za potraviny a nealkoholické nápoje zaplatili v roce 2012 měsíčně v průměru zhruba 23.800 Kč na osobu, meziročně zhruba o pět procent více.

Výdaje za potraviny, nápoje a tabák představovaly loni 22,8 procenta všech spotřebních výdajů průměrné české domácnosti. V porovnání se zbytkem Evropy se z tohoto hlediska nachází Česko výrazně nad průměrem. Nejnižší podíl výdajů za potraviny má dlouhodobě Velká Británie, naopak nejvyšší Rumunsko a Litva.

V České republice se v posledních pěti letech zvýšila DPH u potravin o deset procentních bodů. Podle Štolcové nemá tento vývoj v Evropě s výjimkou Slovenska obdobu. Patrný byl v loňském roce také nárůst cen zemědělských komodit. Například pšenice podražila o třetinu, vepřové maso o čtvrtinu, cukr a drůbeží maso o šest procent.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info