Zemědělci už začali sklízet ozimy, ale neradují se

Ozimý ječmen je převážně nevalné kvality, počasí se místy neblaze podepsalo i na řepce.

Radost z úrody nemají v těchto dnech zemědělci, kteří začali sklízet ozimý ječmen. Oproti oficiálně vydávaným prognózám se výnosy obilí liší.

„Ozimý ječmen jsme začali sekat tuto středu. Z úrody je velké zklamání, jsou malé výnosy. Z hektaru letos nemáme ani 4 tuny zrna, obvykle bývá kolem 5 tun. Vlhkost porostů je různá, což nám nevadí, neboť máme sušičku," říká Ondřej Kučera, agronom Meclovské zemědělské společnosti s tím, že sklizeň ozimů by měli dokončit začátkem příštího týdne.

Kvalita ozimu trápí i staňkovské AGRO.

„Minulý čtvrtek jsme začali pozvolna sekat a výnosy jsou oproti běžným nižší o čtvrtinu. Porosty nedozrály, nýbrž doschly. Letos je u ozimých ječmenů drobné zrno a krátký klas. Bylo mokro a teď horko, které ječmen nemá rád, potřebuje vzduch. Žádná radost," tvrdí agronom Václav Vítek.

Trochu rozdílná situace je na polích Agrimy Draženov.

„Začali jsme sekat 11. července a máme hotovo 100 ha. Včera jsme práce přerušili, zbývá dosekat 36 ha. Výnosy máme lepší než vloni, kdy ječmen špatně odnožoval a nebyla téměř žádná sláma, nyní je to lepší. Zrno je však malé, zaschlé, má špatnou objemovou hmotnost, takže ho využijeme na šrot pro dobytek," konstatuje agronom Václav Kocek.

Až včera odpoledne po 13. hodině vyjely do polí kombajny ZOD Mrákov.

„Začali jsme žně sekáním ozimého ječmene u Nevolic. Na poli jsou však velké rozdíly, místy obilí zaschlo, jinde zase není zralé. Počátek žní se opozdil oproti jiným rokům zhruba o týden," říká agronom Václav Kůstka s tím, že až po posekání se ukáže, jaké budou výnosy a kvalita zrna.

Po sekání ozimů přijde na řadu sklízení polí s řepkou. „Začneme řepku desikovat, ošetřovat postřikem, aby se zajistilo a urychlilo rovnoměrné dozrávání a plochy mohly sklízet. Na řepky pak vyjedeme nejdříve po příštím týdnu," uvádí staňkovský agronom Vítek.

„U nás řepky zatím dozrávají, její sklizeň vidím tak za 14 dní až 3 týdny. Některé plochy začneme desikovat, aby se docílilo určitého rozložení sklizně," vysvětluje agronom Kocek z draženovské Agrimy.

Naopak Meclovští nebudou porosty řepky ošetřovat, ale předpokládají, že se sklizní začnou za 14 dní. „ Plochy řepky nedesikujeme. I když máme vysoký postřikovač, nadělala by se v řepce škoda," upozorňuje agronom Kučera.

„Řepky vypadají nadějně. Loni jsme do nich vyjeli 24. 7., což je obvyklý termín, letos to bude o 10 dní opožděné. Čekáme však dobré výnosy," končí předpovědí ohledně očekávané úrody řepky agronom ZOD Mrákov Kůstka.

Autor: Milena Cibulková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info