Žně se letos protáhnou, úroda ještě nestihla dozrát

S týdenním zpožděním začátku sklizně musejí v tomto roce počítat zemědělci v celé České republice. Podle údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství, je zatím sklizeno jen necelé procento ploch obilí, řepka byla sklizena na ploše 238 hektarů. Úroda ještě není dostatečně zralá.

„U nás ještě sklízíme seno, ozimá pšenice i jarní ječmen ještě nedozrály, žně zahájíme asi za dva týdny," popsal situaci František Mikoláš, soukromý zemědělec z Krhanic na Benešovsku. Desetidenní skluz hlásí i AGRO Poříčí nad Sázavou. „Teprve ve středu jsme začali sklízet ozimý ječmen," uvedl agronom Miroslav Dvořák.

Podle odhadů Českého statistického úřadu by však letošní sklizeň základních obilovin měla být asi o 16 procent vyšší než v předchozím roce. Zemědělci by měli sklidit přes šest a půl milionu tun. „Porovnání s loňskou sklizní vypadá optimisticky, ale je to hlavně tím, že vloni byla úroda totálně podprůměrná. Letos by měla být lepší, ale určitě ne o moc," okomentoval situaci Dvořák.

Na zpoždění začátku žní má podle agronoma AGRO Poříčí n. Sázavou vliv více faktorů, mezi nimi například střídání teplých a chladných dnů. „Jsem zvědavý, jaká bude kvalita letošní řepky. Porosty vypadají na všech polích pěkně, ale víc budeme vědět, až ji sekneme," dodal Dvořák.

Osevní plocha základních obilovin se oproti minulému roku snížila o 1,3 procenta. Významný pokles plochy statistici zaznamenali u všech jarních obilovin. Osevní plochy řepky se podle statistiků rozšířily o 4,4 procenta na rekordních bezmála 420 tisíc hektarů. Celková rozloha řepkových polí za posledních deset let vzrostla téměř o čtyřicet procent.

Pozdě, ale přece. První klasy ozimů padly uprostřed týdne

Mezi prvními na Rakovnicku se konečně zakously do lánů ozimého ječmene kombajny Zemědělského družstva Lašovice. Na Rakovnicko přejely z Kačice, kde je jejich sklizeň hotová.

„Podle záznamů z minulých let jsme začínali desátého, nanejvýš dvanáctého července. A to nám ještě teď pomohla desikace porostů, bez ní bychom začínali také až po neděli," vypočítával na poli u Skřivaně předseda Zemědělského družstva Lašovice František Zralý s tím, že potřebují každý den, proto je desikace důležitá. „Potřebujeme dostatek času na zasetí řepky ozimé a také na podzimní vápnění," dodal.

Sekat Lašovičtí začali ve středu v deset hodin dopoledne šedesátihektarové pole, odpoledne ještě přejeli na čtyřicetihektarové. Protože první den měl ideální průběh, do večera padlo sto čtyřicet z celkových tří set třiceti hektarů ozimého ječmene. Zbytek by mohl být dnes pod střechou.

Pokud ale v ideálním případě ozimé ječmeny padnou v sobotu, žně se stejně na týden zastaví. Zdaleka nejsou totiž dozrálé ozimé řepky ani ozimé pšenice. Obojí by mohlo „dojít" tak koncem příštího týdne. Jiné roky tady běžně ozimá řepka do konce července zmizí z pole. Letos ji budou v tuto dobu teprve desikovat a následně několik dní čekat, než ji začnou sklízet.

To znamená pak naráz sklízet řepku i pšenici a samozřejmě velké nároky na technikui zaměstnance. „Máme dohromady s Agrodružstvem Kačice čtyři kombajny. Pokud to jde, nasadíme všechny čtyři na jedno pole, pokud je potřeba, rozdělíme je po dvou. Dále máme tři náklaďáky a dva traktory. Odvoz zajišťuje pět lidí," zkonstatoval Zralý.

Ozimý ječmen z polí lašovického družstva putuje rovnou do Agro ZZN v Rakovníku za smluvníceny. Zčásti se podařilo je „zabukovat" dopředu. Jinak jde celkově cena obilí dolů. „V republice i ve světě se odhaduje rekordní úroda, ale jak to dopadne, zatím nemohu říci. Nikdo z nás neví, kdy a jak sklidíme. Zatím je počasí ideální, ale uvidíme dál," uzavřel František Zralý.

Hana Dittrichová

Autor: Šárka Hoblíková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info