Jasně a přehledně, ministr Toman volá po štítcích na pultech

Ministr zemědělství Miroslav Toman chce usnadnit spotřebitelům orientaci u nebalených potravin. Proto hodlá prosadit, aby u pultového zboží bylo jasně napsáno, co výrobek obsahuje, a také jeho výrobce. Obchodníkům nápad nevadí, problém ale vidí ve způsobu označení. Ministr by chtěl údaje vypsané přímo na pultu. Podle prodejců stačí, aby informace byly pouze na vyžádání u obsluhy.

Na cedulkách by měly být informace o hlavní složce, dalším obsahu a zemi původu. V uzeninách se může skrývat leccos – od strojně odděleného masa třeba s kousky chrupavek, tedy tzv. separátu, až po kůži, sóju či zahušťovadla.

"My vycházíme vstříc spotřebiteli, každá země si to dělá podle svého uvážení. V okolních zemích je inzerována země původu nebo složení," říká Toman. Značení by se mělo v první řadě týkat masných a mléčných výrobků, následně i dalších potravin.

Z přehledného složení nepřehledná džungle?

To, že se zákazníci o složení potravin zajímají, obchodníci vítají. Ovšem v praxi si novinku představují jen těžko. "Pokud to bude u každého krájeného salámu, sýra nebo salátu, tak z cenovek vzniknou miniletáčky a pochybuju, že to bude většina zákazníků číst," míní spolumajitel řeznictví Ladislav Mrázek. To však Toman odmítá a odkazuje na to, že na cedulce bude vidět zejména hlavní složka výrobku.

Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

"Zákazník by měl dostat dvojí druh informací: část písemnou a část odbornou. Tedy okomentovat, co například šunka obsahuje."

Jenže pokud spotřebitel bude vědět, co si odnáší z řeznictví, zatouží také vědět více o tom, co si dává ke kávě v cukrárně nebo v restauraci k obědu. "Znamenalo by to zásah do estetiky. Dbáme na to, aby každá cedulka vypadala k obrazu naší cukrárny," vysvětluje provozní Erhartovy cukrárny Miloslav Procházka. 

Podle majitelů cukráren by nové označení ocenili hlavně zákazníci s potravinovými alergiemi a celiaci. Dát baleným potravinám životopis navrhoval Miroslav Toman ještě z křesla prezidenta Potravinářské komory. Tehdy však neúspěšně. Z toho současného to bude možná jednodušší, přesto však budou mít konečné slovo zákonodárci. Podle ministra Tomana lze jejich verdikt čekat za půl roku až rok.

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info