Slováci čekají nadprůměrnou úrodu obilí, potraviny asi zlevní

Slováci letos očekávají výrazně vyšší sklizeň obilí než loni, kdy úrodu poznamenalo dlouhotrvající sucho. Nárůst zemědělské produkce a klesající ceny obilovin patrně stlačí ceny potravin, jež jsou na Slovensku nejvyšší ze zemí Visegrádské čtyřky.

Letošní úroda obilí na Slovensku by měla oproti minulému roku stoupnout až o dvě pětiny na 2,59 milionu tun. Vyšší sklizeň se očekává navzdory tomu, že osetá plocha se proti loňsku snížila o sedm procent. „Rok 2012 byl jedním ze slabších. Letos očekáváme nadprůměrnou úrodu," řekl dnes novinářům šéf svazu výrobců krmiv, skladovatelů a obchodních společností Marian Uhrík.

Pokud se odhady úrody potvrdí, Slovensko bude mít přebytek obilí v objemu přes milion tun. Roční spotřeba obilovin v zemi loni dosáhla 1,41 milionu tun. V minulosti klesala i kvůli snižování stavu hospodářských zvířat, což se odrazilo v poklesu výroby krmných směsí.

Slovenští zemědělci předpokládají, že oproti minulému roku se zdvojnásobí úroda řepky. Vyšší sklizeň očekávají i u kukuřice a slunečnice, jejichž výnosy by prý ale mohlo poznačit nynější suché počasí.

Maso by mohlo zlevnit asi o desetinu

Potravináři i vláda očekávají, že potraviny vzhledem k vysoké úrodě zlevní. Například tržní ceny pšenice meziročně klesly o více než čtvrtinu a řepky až o třetinu. „Spoléháme se, že když budou mít obchodní řetězce trocha zdravého rozumu, mohl by nastat tlak na mírný pokles potravin," řekl slovenský premiér Robert Robert Fico v pondělí na jihu Slovenska, kam zavítal na sklizeň. Potravináři odhadli, že maso na pultech prodejen zlevní o asi desetinu, snížit by se měly i ceny pečiva.

Pokles cen potravin by stlačil inflaci, která se v zemi pod Tatrami pohybuje na dlouhodobém minimu. Potraviny mají značný podíl na spotřebitelském koši, z něhož se inflace počítá.

Ceny potravin na Slovensku jsou podle analýzy UniCredit Bank Slovakia o 13 procent nižší než je průměr EU. Slováci za potraviny ale platí více než obyvatelé Česka, Maďarska a Polska.

Lepší úroda se čeká také v Česku. Podle prvního odhadu Českého statistického úřadu by letošní úroda základních obilovin měla být o 15,7 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,5 milionu tun.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info