V kohoutkové vodě je chemie a léky, útočí výrobci minerálek na vodárny

Kampaň na podporu kohoutkové vody v restauracích je pod palbou největších výrobců tuzemských balených minerálek. Ti tvrdí, že voda z kohoutku je většinou z méně kvalitní povrchové vody, ve které mohou být pesticidy. Kohoutkovou vodu překvapivě kritizuje i Potravinářská komora, minerální vody naopak chválí.Do kampaně "Čerstvá kohoutková", kterou Veolia odstartovala v létě 2009, se dosud nikdo moc netrefoval. Proti podávání kohoutkové vody v restauracích se sice dříve ohradil šéfkuchař Zdeněk Pohlreich, ale ten ji jako majitel restaurace odmítl z ekonomických důvodů.

Svaz minerálních vod nyní rozeslal tiskovou zprávu, ve které kampaň odsoudil. Za nejzdravější označil balené minerálky. Na vodu z kohoutku se podle Svazu nevztahují tak přísné kontroly, vyskytují se v ní zbytky látek, jako jsou léčiva a pesticidy a zákazník vlastně neví, co pije.

"V povrchové vodě se vyskytují i látky, které vodárenskými technologiemi není možné odstranit. Jde například o zbytky léčiv, které unikají při stále se zvyšujícím používání antikoncepce do kanalizace, zbytky kosmetických nebo čistících prostředků," uvedla předsedkyně Svazu Jana Ježková ve zprávě. Dál tvrdí, že do plzeňských domácností a restaurací teče voda, v níž byl prokázán výskyt pesticidů. V Plzni je přitom do projektu na podporu vody z kohoutku zapojeno 18 restaurací.

Ve vodě jsou nepatrné stopy léků

Mluvčí Veolie Marcela Dvořáková silné výroky nechápe, proti minerálním vodám firma prý nikdy nevystupovala. "Můžeme donekonečna vysvětlovat, že polovina vody v republice je z podzemních zdrojů a polovina z povrchových, stále budou tvrdit, že je z povrchové," kroutí hlavou.

Tvrzení o škodlivosti pesticidů a léků ve vodě odmítá. Argumentuje výsledky testů z akreditované laboratoře státního podniku Povodí Vltavy - VHL Plzeň. "Ve všech vzorcích vody byly sledované chemické sloučeniny v tak malém množství, že byly pod mezí stanovitelnosti. Jednalo se o tyto látky - Ibuprofen, Sulfamethoxazol, Diclofenac, Karbamazepin, Erythromycin, Iopamidol a Iopromide," popsala mluvčí. Voda z kohoutku je podle ní bezpečná i z hlediska obsahu olova či pesticidů: "Tyto prvky a látky jsou hluboko pod hygienickým limitem".

Výrobci minerálek načasovali svůj útok krátce po zveřejnění zprávy firmy Veolia. Píše se v ní, že do společného projektu s Pražskými vodovody a kanalizacemi se zapojilo už přes 800 gastronomických podniků, včetně hotelů InterContinental Praha, Grand Majestic Plaza a jiných. Restauratéry lákají na karafy zdarma a potvrzení o kvalitě vody, zákazníky zase na novou mobilní aplikaci, která jim pomůže vyhledat nejbližší restauraci či kavárnu s kohoutkovou vodou. Stáhly si ji přes čtyři tisíce lidí.

Pro výrobce minerálek mohou být tato čísla, která navíc rostou, nepříjemná. V posledním roce do června 2013 prodeje neochucených balených vod podle maloobchodního auditu společnosti Nielsen klesly meziročně o 7 procent. Letos v červnu se oproti loňsku pokles snížil na 2,5 procenta (odhady prodejů v řetězcích i tradičních potravinách). Tržby se snížily ve stejném období o 199 milionů korun na 2,84 miliardy.

"Prodeje balených vod dlouhodobě klesají i přes velkou promoční aktivitu. Tato kategorie patří do TOP 10 nejpromovanějších kategorií – v promocích je realizována více než polovina všech tržeb. Bohužel pro výrobce a obchodníky jejich velké investice do promocí nepřináší dodatečné prodeje, ale pouze brzdí dlouhodobý pokles," řekla iDNES.cz Lucie Hrušová z marketingového oddělení Nielsen.

Dlouhodobě nicméně klesá také spotřeba vody z kohoutku. Od roku 1989 do současnosti se snížila zhruba na polovinu, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. V posledních letech nicméně tempo zpomaluje. Například loni spotřeba meziročně klesla o 5 na 481 milionů kubíků, před deseti lety byla 547 milionů kubíků a před dvaceti lety 743 milionů kubíků. Důvodem však není nižší spotřeba v domácnostech, ale především užívání úspornějších spotřebičů jako jsou myčky nebo úsporné hlavice na sprchy.

Do vody střílí i Potravinářská komora

Kromě výrobců minerálek kohoutková voda "nechutná" ani Potravinářské komoře. "U kohoutkové vody, která má za sebou možná pobyt v nekvalitním vodovodním řadu ve společnosti zbytků hormonů a léčiv, si spotřebitel o bezpečnosti může nechat leda tak zdát," tvrdí mluvčí komory Jarmila Štolcová bez uvedení důkazů. Ve svém článku dokonce minerálky otevřeně podporuje: "Minerální vody, u nichž je prokázána fyziologická prospěšnost, jsou nepochybně správným produktem, jehož přiměřená konzumace by měla být jednoznačně podporována".

Podobný článek proti kohoutkové vodě se objevil na portálu Agris.cz České zemědělské univerzity a ministerstva zemědělství, později ho však správci stránek odstranili.

Autor: Filip Horáček

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info