Ministerstvo zemědělství získalo díky zvýšení rozpočtu přes 2 miliardy korun na škody po povodních

Na odstranění škod po letošních povodních získalo Ministerstvo zemědělství 2 113 milionů korun. Vláda mu dnes o tuto částku navýšila rozpočet pro letošní rok. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana bylo cílem předloženého materiálu částečné zajištění finančních prostředků na zmírnění povodňových škod.

„U škod na vodohospodářském majetku bude Ministerstvo pomoc poskytovat v rámci schválených programů, a to subjektům, které o ně požádají. Tuto žádost doloží protokoly o skutečně zjištěných škodách. K finančnímu řešení škod na zemědělském a lesním majetku budou potřebné konzultace s Evropskou komisí. Případné příspěvky budou totiž muset být v Bruselu notifikovány jako veřejná podpora,“řekl ministr Miroslav Toman s tím, že je potřeba, aby zemědělci a zpracovatelé dostali peníze v co nejkratším čase, tak, aby byli konkurenceschopní.

Bez posílení rozpočtu MZe o částku 2 113 milionů Kč by nebylo odstranění povodňových škod reálné. Ani Ministerstvo zemědělství, ani poškozené subjekty na to totiž nemají dostatek peněz. Z navýšené částky má jít 1 350 milionů Kč na odstranění škod na státním vodohospodářském majetku, 735 milionů Kč na zemědělském majetku a 28 milionů Kč na lesním majetku. Celkové škody po červnových povodních jsou 3 281 milionů Kč, z toho na státním vodohospodářském majetku je to 2 196 milionů Kč, na zemědělském majetku 1 050 milionů Kč a na lesním majetku 35 milionů Kč.

Dana Večeřová

ředitelka Odboru komunikace MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info