Na Vysočině je sklizena desetina obilí, nejvíc na Třebíčsku

Zemědělcům na Vysočině se do dnešního dne podařilo sklidit obilí ze 13.300 hektarů polí. Pod střechou tak mají skoro desetinu letošní úrody obilovin. Průměrný hektarový výnos se zatím pohybuje kolem 5,4 tuny z hektaru a je o něco lepší než loni. Je to dáno i tím, ze se zatím sečou ozimé obiloviny; jařiny víc trpěly suchem. ČTK to dnes řekl Vlastimil Vaněk, ředitel jihlavské agrární komory. Některá pole teď byla poškozena bouřemi, pěstitelé teprve sčítají škody.

Bouřky škodily i kolem Vílance na Jihlavsku. "Prošel tady pruh bouřky s kroupami, šlo to od jihozápadu. Kde prošly kroupy, jsou na porostech škody od 50 do 100 procent," řekl Jan Hradecký ze společnosti Eurofarms. Pruh s kroupami byl široký přibližně kilometr. Kroupy poničily obilí, brambory, řepku i kukuřici.

Obiloviny letos na Vysočině rostly přibližně na 139.000 hektarech polí. Nejdál pokročila sklizeň ozimého ječmene, jehož je posekáno 10.700 hektarů; na polích zbývají poslední stovky hektarů této plodiny. Průměrný hektarový výnos převyšuje 5,2 tuny proti loňským 4,45 tuny. Kombajny už vjely i do ozimé pšenice, jíž je posekáno přes 2500 hektarů. Výnos se zatím pohybuje kolem šesti tun a je o 0,8 tuny vyšší než před rokem.

Z pěti okresů Vysočiny pokračují žně nejrychleji na Třebíčsku, kde je sklizeno přes 6000 hektarů obilí. Naopak na výše položeném Žďársku mají zemědělci pod střechou obilí jen z necelých 1500 hektarů polí.

Ze 42.900 hektarů řepky olejné rostoucí na Vysočině bylo do dnešního dne sklizeno zhruba 300 hektarů. Průměrný hektarový výnos řepky se zatím drží na úrovni loňských 3,1 tuny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info