Souhrn událostí uplynulého dne – 30. 7. 2013

EU plánuje dvouletý zákaz osiva mořeného fipronilem

K zajištění ochrany evropských včelstev by mělo přispět také výrazné omezení používání pesticidů na bázi fipronilu. Pro tento návrh Evropské komise se vyslovila v polovině července většina expertů z 23 členských zemí EU. Evropská komise musí rozhodnutí ještě formálně schválit.

Návrh Ministerstva zemědělství na finanční řešení škod po povodních byl zaslán Evropské komisi k posouzení

Ministerstvo zemědělství zaslalo Evropské komisi k posouzení Zásady, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací na zmírnění škod způsobených povodněmi na majetku v rezortu zemědělství v červnu tohoto roku. Po odsouhlasení ze strany Evropské komise je možné podporu začít vyplácet žadatelům.

Sklizeň bude bohatá. Cen pečiva se to však nejspíš ani nedotkne

Letošní teplé počasí urychluje žně ve Zlínském kraji i v celém Česku. Výnosy budou letos mnohem vyšší než loni. Mělo by se to projevit v nižších výkupních cenách surovin. Obchodníci však nezlevní. Přestože žně nejsou ještě v polovině, vypadá to letos na velmi bohatou sklizeň. Pokud bude počasí slušné a vedra nebudou pokračovat další týdny, mělo by být více obilí, kukuřice i řepky.

Vláda projedná dotace pro včelaře pro následující roky

Tuzemští včelaři budou možná v následujících třech letech mít možnost získat z evropských fondů a státního rozpočtu více než 230 milionů korun. Vyplývá to z návrhu nařízení, kterým se má na své středeční schůzi zabývat vláda. Dotaci by včelaři mohli využít například na obnovu včelstev, boj proti nemoci varroáze či náklady na rozbory medu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info