Nezaměstnaní budou možná zalesňovat Krušné hory

Nezaměstnaní lidé v Ústeckém kraji by mohli najít novou práci při zalesňování Krušných hor. Plánuje to ministerstvo práce a sociálních věcí společně s resortem zemědělství. Při výsadbě stromů by se uplatnili hlavně těžce zaměstnatelní lidé, kteří marně na trhu hledají nové místo. Lesníci by pomoc uvítali, poukazují však na potřebu dostatečné proškolenosti.

Na tom, že by se mohli nezaměstnaní uplatnit při zalesňování hor na severu Čech, se shodli ministr práce František Koníček s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem. „S ministrem zemědělství teď řešíme možnost ještě v tomto roce využít některých programů, a to je znovuzalesnění Krušných hor," uvedl František Koníček pro Radiožurnál.

Ministerstvo zemědělství by podle něj mělo zajistit organizační a technickou stránku výsadby. „My na to můžeme zcela určitě navázat podporou nových pracovních míst, které tam dokážeme alokovat, v řádu tisíců lidí,“ popsal v rozhovoru F. Koníček.

Lesníci by podle informací Českého Rozhlasu výpomoc uvítali. Podle dlouholetého lesníka na Jezeří Vítězslava Frouze je však potřeba, aby nové posily byly proškolené. Jak připomíná, zasadit stromek neznamená jen vykopat díru a dát do ní sazenici. Sám prý má s nekvalifikovanými a nezkušenými lidmi, které poslal úřad práce, špatné zkušenosti. 

Koníček na Radiožurnálu poznamenal, že i když není sázení úplně nekvalifikovaná práce, jako bývalý generální ředitel Lesů ČR ví, že to jde. „Je to vynikající příležitost, jak zaměstnat několik tisícovek lidí, které by si řídily Lesy ČR při té realizaci samotného projektu,“ nastínil ministr. 

Kompletní záznam rozhovoru s Františkem Koníčkem na ČRo 1 - Radiožurnál (30. 7. 2013)

red.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info