V USA se šíří průjmové onemocnění prasat

V USA se rychle šíří agresivní forma PED, která způsobuje 50 až 100% ztráty selat.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Virus prasečí epidemické diarrhoey (Porcine Epidemic Diarrhoea, PED), který je smrtelný pro selata, se v USA rychle šíří. Od začátku června se počet farem, v nichž se toto průjmové onemocnění vyskytlo, rozrostl na 199, čímž se téměř zdvojnásobil. Tuto informaci poskytl portál pro globální chov prasat PigProgress. Celkem bylo postiženo 15 států, zejména stát Iowa, kde se již infekce objevila na 102 farmách.

Virus PED se sice vyskytuje globálně, ale spíše v méně agresivní formě. V USA oproti tomu způsobuje méně běžná varianta viru průjmové onemocnění se ztrátami ve výši 50 až 100 %. Epidemie postihuje jen selata, prasata však mohou být infikována a virus přenášet. Proti nákaze lze postupovat pouze pomocí přísných hygienických opatření, zatím neexistuje žádná vakcína. Tato agresivní forma onemocnění se v EU ještě nevyskytla. (aw)

http://www.topagrar.com/news/Schwein-News-Schwein-Durchfallvirus-breitet-sich-in-den-USA-aus-1205451.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info