Jak jedovatý je starček přímětník?

Na nebezpečí příjmu již malého množství starčeku přímětníku v seně zejména pro koně upozorňují němečtí odborníci.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Jedovatý starček přímětník se stále šíří. Přibývání ladem ležící orné půdy, nevhodná extenzifikace trvalých travních porostů a chybně prováděný management mohou jeho šíření urychlovat. Šíření také napomáhají stále častější roky s déle trvajícími periodami sucha.

Žlutě kvetoucí rostliny jsou jedovaté. Pasoucí se zvířata se starčeku v porostu kvůli obsahu hořkých látek v podstatě vyhýbají. Sušením píce však tyto látky vyprchají, zatímco toxiny zůstanou a pro zvířata pak není problém rostliny v suchém stavu pozřít.

Zemědělcům proto nezbývá nic jiného, než rostliny před sečí vytrhat. Vysoká intenzita využívání totiž nevede k jejich likvidaci, rostliny zůstávají déle vitální a mohou přežívat několik let. Jak důležité je odstranění starčeku z ploch, působivě ukazuje brožura Zemědělské komory Severního Porýní-Vestfálska:

1 % v seně a skot do tří měsíců uhyne

Obsažené pyrrolizidinové alkaloidy jsou v těle skotu, ovcí a koní metabolizovány na škodlivé látky a vedou k akutní nebo chronické intoxikaci (poškození jater). Obzvláště nebezpečné na této látce je, že se nevylučuje, ale kumuluje v těle, především v játrech. Proto i opakovaný příjem malého množství vede k otravě, která má smrtelný průběh, protože neexistuje žádná možnost léčby.

Různá užitková zvířata reagují na toxické látky rozdílně. Obzvlášť ohroženi jsou koně, u nichž stačí k úhynu 2,4 kg v seně. Skot je o něco méně citlivý a největší množství toxinů snášejí ovce a kozy.

 

 

Smrtelná dávka: (čerstvé rostliny)

Smrtelná dávka: ca počet prýtů/kg tělesné hmotnosti (70 g čerstvé hmotnosti/prýt)

 
Koně

40–80 g čerstvé hmotnosti/kg tělesné hmotnosti (=4–8 % živé hmotnosti)

0,6 až 1,1

Odpovídá 14 až 20 kg čerstvé hmotnosti u islandského koně vážícího 350 kg nebo 2,4 kg sušených rostlin v seně

Skot

140 g čerstvé hmotnosti/kg tělesné hmotnosti (=14 % živé hmotnosti)

2Při 1 % v seně úhyn do 3 měsícůPři 10 % v seně úhyn do 20 dnů
OvceVíce než 2 kg čerstvé hmotnosti/kg tělesné hmotnosti25 a více 
Kozy1,24 až 4 kg čerstvé hmotnosti/kg tělesné hmotnosti20 až 60 

Lüscher et al., 2005, upraveno

Nebezpečí je značné, protože jediný vzrostlý prýt v průměru váží v čerstvém stavu přibližně 70 g a v suchém stavu přibližně 10 g. 15 prýtů tak odpovídá 1000 g čerstvé hmotnosti nebo 150 g sušiny.

Pokud skot o hmotnosti 700 kg toto množství pozře 100krát, je pro něj tato dávka letální. Mělo by se proto důsledně dbát na to, aby nedošlo k žádnému zkrmování, protože první poškození lze při chronickém průběhu očekávat již po příjmu výrazně nižší krmné dávky. Účinek na plod nastává při podstatně nižším množství. (ad)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-So-giftig-ist-Jakobskreuzkraut-1201617.html

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info